‘Spannend en eervol om mee te doen met Groot Dictee’

Voor het eerst in de geschiedenis van het op tv uitgezonden Groot Dictee der Nederlandse Taal, doen er twee Aalsmeerders mee. Het zijn Annemarie Braakman, bestuurslid van het Aalsmeers Dictee, en Berry Philippa, onder meer bekend van de Rabobank. Met laatstgenoemde, vorige week in de schijnwerpers bij de feestelijke viering van het 100-jarig bestaan van de Rabobank, hadden we een gesprek.
 
Over het dictee kan Philippa niet zo heel veel kwijt. Het was volgens hem eervol en spannend om mee te maken. We moeten vooral zaterdag gaan kijken, vindt hij. Over zijn bankverleden en zijn huidige activiteiten vertelt de 68-jarige des te meer.
 
Hoppen
In 2008 nam hij officieel afscheid als commercieel directeur van de Rabobank Regio Schiphol. Acht jaar later is hij nog even enthousiast als toen hij vanuit Noord-Brabant naar Aalsmeer kwam en kennis maakte met Aalsmeer.
Een studie macro-economie in Tilburg, werkkring bij de Nationale Investeringsbank Van Lansschot in Den Bosch.
 
Philippa, terugkijkend: “Deftige bank met de portier in smoking bij de deur. Maar ik wilde toen na vijf jaar wel eens ‘hoppen’ en kwam naar Aalsmeer. Ja, heel anders hier met een mentaliteit van ‘doe maar gewoon’. Een lastige gemeente ook, zo hoorde ik, maar je wordt er snel geaccepteerd als je je in de netwerken begeeft. Ik ondervond dat met name persoonlijke contacten in Aalsmeer erg belangrijk zijn. Daar heb ik geen moeite mee. Als je jezelf geeft krijg je ook veel terug.”
 
Positief in het leven
U stortte zich ook al gauw in het verenigingsleven en dat is tot op de huidige dag ook zo gebleven.
“Niet alleen het verenigingsleven houdt me bezig, maar bij mijn afscheid bij de bank  benoemde deze mij als ambassadeur, een nieuwe functie die men niet eerder bij de Rabobank kende. En dat ben ik nog steeds, tot op de huidige dag.”
 
U bent nog een zeer druk bezet man, uw agenda is gevuld.
“Dat kan ik doen omdat ik  enthousiast ben, goed gehumeurd en positief in het leven sta. Je leeft gewoon lekkerder als je in oplossingen denkt en niet in problemen, dat zouden meer mensen moeten bedenken.”
 
Vrienden van het Zorgcentrum
Philippa's interessesfeer is breed, zo begrijpen we als hij de vele verenigingen en organisaties noemt waaraan hij zijn steentje bijdraagt.
 
“Ik tennis, zette me in voor het in stand houden van de toren van de Katholieke Kerk in Kudelstaart, ben actief voor het behoud van het Oude Raadhuis, ben sinds twaalf jaar nauw betrokken bij de stichting 'Vrienden van Zorgcentrum Aelsmeer', heb me ook sterk gemaakt voor het op poten zetten van een stichting van bedrijven in Aalsmeer en omgeving die 75 jaar en ouder zijn en zich daadwerkelijk betrokken voelen bij het Zorgcentum. We hebben inmiddels 50 leden. En dan heb ik ook nog mijn eigen Consultancybedrijf waarvoor ik volop te doen heb. En als er dan tijd overblijft, reizen mijn vrouw Els en ik graag door de wereld.”
 
Tuinbouw in Aalsmeer
Kritisch is Philippa over het huidige Aalsmeer in relatie tot de tuinbouw: “Jammer, heel jammer, dat Aalsmeer geen bloemenuitstraling meer heeft. Hier zou de gemeente veel meer aan moeten doen.”
 
Er volgt een uitgebreide uiteenzetting over de toppositie en de regiefunctie van de internationale tuinbouw in de Regio Aalsmeer die volgens de onder andere door Philippa opgerichte stichting 'Blooming Breeders' beter kan en moet.
 
“Wij zetten ons met Blooming Breeders sinds 2010 actief in op het gebied van de tuinbouw met een uitstraling op wereldniveau. Ons ledental is de laatste jaren gegroeid en regelmatig worden belangrijke sprekers door ons uitgenodigd.''
Begin van dit jaar  stond u in een regionaal zakenblad als achtste op de lijst van de vijftig belangrijkste mensen in de regio Amstelland.
 “Ja, vind ik een hele eer.”
 
Liever een boek
U spreekt graag en gemakkelijk een gezelschap toe. Hoewel u volkomen ingeburgerd bent in onze gemeente, hebt u uw Brabantse accent nooit verloren. Een hobby van u is ook het zorgvuldig omgaan met de Nederlandse taal. Voor de derde keer nam u vorige maand deel aan het Aalsmeerse Dictee en behaalde daarbij, samen met uw twee dochters, een derde plaats. Uw zuster is doctor in de etymologie, de bekendste Nederlander op dit gebied.
“Ja, ik hou van taal, koop en lees veel boeken. Of ik daar nog tijd voor heb? Ach, televisie kijk ik nauwelijks, ik lees liever een boek.”
 
Dictee
En dit jaar kreeg u de eervolle kans deel te nemen aan het Groot Dictee der Nederlandse Taal. De tekst werd geschreven door A.F.Th. van der Heijden. Philip Freriks leest, samen met zijn Belgische collega het dictee voor.
Bekende Nederlanders waaronder Alexander  Munninghoff, Fokke en Sukke-tekenaar Jean Marc van Tol en journaliste Sheila Sitalsing behoren dit jaar tot de deelnemers. En daarbij dus 'onze' Aalsmeerse deelnemers Berry Philippa en Annemarie Braakman.
“Er zijn 12.000 deelnemers die meededen aan de voorronden en hieruit zijn wij, twee Aalsmeerders, geselecteerd. Erg bijzonder.”
 
De opnames van het Groot Dictee der Nederlandse Taal waren afgelopen zaterdag in het markante onderkomen van de Eerste kamer. Komende zaterdag wordt het Dictee uitgezonden en zal ook de winnaar bekend worden gemaakt. De uitzending begint om 20.30 uur op Nederland 2.
 
Tekst: Leni Paul
 
Foto: Berry Philippa in de Eerste kamer rondom de opnames van het Groot Dictee der Nederlandse Taal. (Foto gekregen van Berry Philippa)
 
(advertentie)  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin