Participe speurt naar eenzaamheid

Het zal niet direct voor elke Aalsmeerder een feest der herkenning zijn als we de naam Participe Amstelland laten vallen. AalsmeerVandaag vond het mede om die reden goed om aandacht te besteden aan de organisatie die sinds enkele jaren is gevestigd in de Hadleystraat in het gebouw van de voormalige Nijverheidsschool voor Meisjes. Aanleiding: het project Eenzaamheidsaanpak 75+ Aalsmeer. Volgens projectleider Dyane Stam zijn er meer eenzame ouderen dan je denkt.
 
Participe Amstelland is voortgekomen uit diverse organisaties op het gebied van welzijn en zorg. De namen SWOA en Vita zijn nog wel bij diverse Aalsmeerders bekend, Participe Amstelland vraagt misschien bij velen nog om uitleg. Wie het contactorgaan van augustus leest en kennis neemt van het brede gebied waarop Participe zich inzet, komt onder de indruk van de vele diensten waarvoor men desgewenst als inwoner van Aalsmeer en omstreken kan aankloppen.
 
Bij de kraam op de recente corsobraderie konden veel inwoners al kennis maken met de organisatie waar met name het project 'Eenzaamheid onder Ouderen' onder de aandacht werd gebracht.
 
Dansende professor
Men hoeft de dagbladen maar op te slaan of naar de tv te kijken en men wordt er op gewezen: eenzaamheid onder ouderen is groot. Een vrolijke professor Erik Scherder danst met jeugdig elan over het scherm en we kunnen, tot ver in de 90 nog als jonge hindes door het leven gaan, zo laat de onverstoorbare professor weten.
 
Maar tussen droom en daad staan de bekende wetten in de weg en de bezwaren zei Willem Elsschot al en na een gesprek met Dyane Stam krijgen we wat achtergronden te horen over de wel degelijk, ook in Aalsmeer aanwezige problemen van de eenzaamheid onder ouderen.
 
Zelden tref je werknemers die zo enthousiast kunnen uitweiden over hun beroep als deze Dyane. Ze heeft een opleiding als maatschappelijk werkster en voelt zich duidelijk thuis in Aalsmeer en Kudelstaart waar ze sinds 2011 werkzaam is.  
 
Aalsmeer, bekend om zijn grote verscheidenheid aan verenigingen, kerken zangkoren, muziekkorpsen en sportverenigingen, is daar echt de eenzaamheid zo grootDyane legt duidelijk en kalm uit dat er desondanks onder veel ouderen eenzaamheid heerst.
 
Psychologisch inzicht
“In opdracht van de gemeente hebben we alle 75-jarigen en ouder een brief toegestuurd waarop men kon aangeven of men bezoek van een van onze medewerkers op prijs zou stellen. Velen hebben bevestigend geantwoord, er waren ook velen die geen prijs stelden op een bezoek. Er zijn voor dit project vrijwilligers ingeschakeld die vooraf een training kregen. We hebben de selectie van die vrijwilligers via de vrijwilligerscentrale Aalsmeer voor Elkaar gedaan. De eis was wel dat ze affiniteit hadden met de doelgroep en over enig psychologisch inzicht beschikken.”
 
Volgens Dyane kan de vrijwilliger tijdens zo'n gesprek er vaak achter komen wat de interessesfeer is van de betreffende persoon.
 
Vrijwilligers onontbeerlijk 
“We wijzen haar of hem op een voor die persoon nog onbekende activiteit en dan kan de vrijwilliger de eerste keer mee naar zo'n nieuwe activiteit.”
Het woord vrijwilliger is gevallen en Dyane Stam geeft aan dat op divers gebied de hulp en het inschakelen van vrijwilligers onontbeerlijk is.
Op dit moment stapt de Kudelstaartse Nico Mallee binnen. Hij is, al jaren gepensioneerd, een trouw vrijwilliger die zich inzet in Kudelstaart. 
 
Energie en kennis
Dyane: ”Door onze Eenzaamheidsaanpak komen we ook wel in aanraking met mensen die best betrokken zouden willen zijn als vrijwilliger bij een van de vele projecten. We kunnen bij die huisbezoeken ook ontdekken hoeveel energie en kennis er is bij mensen boven de 75-jaar.“
 
Dan stapt onaangekondigd een duidelijk tot de doelgroep-75-jarigen behorende vrouw binnen. Zij geeft te kennen op zoek te zijn naar een mogelijkheid van haar eigen, ruime woning over te stappen naar een kleiner appartement. De vraag valt niet direct onder Eenzaamheidsproject, maar de enthousiaste Dyane weet haar onmiddellijk te verwijzen naar de juiste persoon.
 
Het Eenzaamheidsproject zal nog doorlopen tot het eind van dit jaar. Inmiddels zijn diverse wijken al bezocht en komt er eind van dit jaar een einde aan het tweejarige contract met de gemeente.
 
“We hebben bepaalde wijken al doorlopen en zijn met de andere nog bezig,” zo vertelt de projectleider. Het is volgens haar nog te vroeg om bevindingen te delen.
 
Over het begrip eenzaamheid kan men lang discussiëren. Het Project Eenzaamheidsaanpak is ongetwijfeld een goed initiatief en naar de conclusies kijken we met belangstelling uit.
 
Voor meer informatie: Participe Amstelland; d.stam@participe.nu
 
Tekst: Leni Paul
 
Foto's: Dyane Stam poserend en aan het woord en op de onderste foto in gezelschap van vrijwilligster Ellen Wals. Foto's Jaap Maars
 
(advertentie)
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel