Oud-raadslid Jaap Coerse overleden

In zijn woonplaats Achtkarspelen//Buitenpost overleed zaterdag 18 mei Jaap Coerse. Van 1966 tot 1978 maakte hij namens de PvdA deel uit van de gemeenteraad in Aalsmeer. Van beroep was hij architect. Hij hield zich onder meer bezig met de portefeuille Ruimtelijke Ordening.

Hij was een groot bewonderaar van de stijl van architect Berlage. Onder meer was Coerse ook betrokken bij de nieuwbouw van de veiling.

Oudere Aalsmeerse raadsleden herinneren zich de overledene als een kritisch, maar loyaal raadslid, een tikkeltje dwars, maar altijd solidair. Volgens bekenden van hem was hij het voorbeeld van een sociaal-democraat van de oude stempel. Gevraagd en ongevraagd gaf hij zijn mening indien hij onrecht bespeurde.

Coerse's sociale instelling bleek ook bij de bouw van de zogenaamde vakbondshuizen aan de Rietgorsstraat in de Hornmeer en de laagbouw in de Schweitzerstraat in Kudelstraart. Dit waren zogenamde premie-A-woningen waar het Rijk tienduizend gulden premie op gaf in het kader van een regeling om het kopen van een huis voor veel mensen mogelijk te maken. 

Hij ontwierp als architect de huizen en werkte nauw samen met het toen nog bestaande Aalsmeerse bouwbedrijf Van den Heuvel. In eerste instantie mochten deze huizen alleen aan leden van een vakbond worden verkocht. Ook de in 1976 gebouwde huizen met de kenmerkende puntdaken aan de Ringvaartzijde zijn van de hand van Coerse.

De in Bentveld geboren Coerse verhuisde na zijn pensionering naar het Friese Buitenpost/Achtkarspelen. Stilzitten was er voor hem nooit bij en zijn vrouw Dieneke steunde hem meer dan 65 jaar op velerlei gebied. 

Voor zijn verdiensten werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en mocht hij eveneens de Willem Dreespenning ontvangen. Samen met zijn vrouw was hij oprichter en weldoener van de Stichting J.& D.Coerse.

Jaap Coerse werd 90 jaar.

Tekst Leni Paul 

Foto: Jaap Coerse en zijn vrouw Dieneke tijdens een feestelijke bijeenkomst in oktober 1994 in De Historische Tuin waar oud-wethouder Nico Borgman tot ereburger van Aalsmeer werd benoemd. Foto archief AV.

(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel