Nieuwe voorganger CAMA: ‘Het klikte met Aalsmeer’

De laatste maanden maakten enkele nieuwe voorgangers hun opwachting bij diverse Aalsmeerse kerkgenootschappen. Het kerkelijk landschap veranderde daardoor. Deze week een gesprek met de jonge Maurice Lubbers die vorige week zondag officieel als voorganger zijn 'maidenpreek' hield voor de Aalsmeerse CAMA Gemeente (ACG) waaraan hij sinds februari als leider is verbonden.
 
Een welbespraakte 38-jarige jongeman die enthousiasme voor zijn functie en gedrevenheid voor het werk in de kerk uitstraalt. 
 
Een studie theologie lag voor de op de Veluwe geboren Lubbers na zijn middelbare schooltijd niet direct voor de hand, zo vertelt hij:
 
”Ik studeerde filmwetenschappen en kon daarna aan de slag als producer. Ik heb vooral gewerkt bij de Evangelische Omroep, een fijne werkomgeving en een interessante baan.”
 
Checkpoint
Waar hield je je bij de EO mee bezig?
“Voornamelijk met kinderprogramma's en soms reisprogramma's. Ik maakte veel Checkpoint en vorig jaar nog een serie in Israël over het leven van Jezus, Deze was door een focus op archeologie en historie speciaal gemaakt voor mensen die minder over Christelijke achtergronden weten.“
 
Zijn werkgebied was overigens breder, bekent hij.
“Ik heb ooit snacks verkocht bij een tankstation en eieren gebakken bij de luchtmacht.”
 
'Ik wilde wat anders met mijn leven'
Wanneer kwam de omslag, het moment waarop je dacht ik wil wat anders?
“Dat kwam zo omstreeks mijn dertigste. Ik was inmiddels al diverse malen in Israël geweest, had er de Bijbelse en historische plaatsen gezien en wilde wat anders met mijn leven. Ik voelde dat het vak van theologie me trok. Ik ben naar de Evangelische Faculteit in Leuven gegaan en ben daarna anderhalf jaar gaan werken bij Crossroads in Den Haag, een internationaal kerkgenootschap waar het streven te leven als Jezus centraal staat. Ja, erg mooi.” 
 
Zendingsgericht
Bij de CAMA, de uit Amerika afkomstige Christian and Mission Alliance, staat het leven van Jezus centraal en uiteraard volgt ook CAMA Aalsmeer die richting. De stroming is in hoge mate zendingsgericht en dat is volgens de nieuwe voorganger Lubbers een goede zaak. Genoemd gedachtengoed spreekt hem aan en op zoek naar een nieuwe functie solliciteerde hij bij CAMA Aalsmeer. Zijn presentatie bij beroepscommissie, kerkenraad en bestuur voldeed en er volgde een sessie proefpreken.
 
Diverse groep mensen
“Ik had na die EO-periode naar die droom van voorganger toegeleefd en ik voelde me direct hier thuis. Ik kende Aalsmeer niet maar ik vond de kennismaking heel fijn, het klikte. Het is een gemeente met een heel diverse groep mensen, de sfeer is fijn. Zoals bij elke CAMA-gemeente is Jezus de cruciale figuur, de relatie met Jezus. Daar hoort ook het missiewerk bij,  het verkondigen van zijn leer.” 
 
Er zijn in Aalsmeer zestien kerkgenootschappen waaronder enkele aangesloten bij PKN. Waarin verschilt de CAMA-gemeente van deze PKN-kerken?
“Wij kunnen goed samenwerken met de PKN-kerken maar hun diensten zijn over het algemeen iets liturgischer, bij ons iets vrijer. Wij houden vast aan Jezus, hoe hij leefde, hij is bij ons de centrale figuur. Jezus vinden, Jezus volgen en zijn leer wereldwijd verkondigen, daar staan wij voor.”
 
Wijkt dat  dan veel af van andere kerkgenootschappen? 
“Alle kerken hebben wellicht op hun eigen manier Jezus centraal staan. Er is ook een goede relatie met andere Aalsmeerse kerken. Op 10 februari was mijn intrededienst, daar ben ik ingezegend als voorganger. Er waren daar ook afgevaardigden van meerdere kerken aanwezig waaronder die van de  Doopsgezinde kerk.”
 
Citykerk Amsterdam
Lubbers zegt naast zijn baan in Aalsmeer ook nog anderhalve dag in de week werkzaam bezig te zijn bij de Citykerk in Amsterdam.
“Predikant Tim Vreugdenhil werkt daar in de Oosterkerk aan de Wittenburgergracht aan een vernieuwde kerkvorm voor mensen zonder kerkelijke achtergrond. Of ik tijd voor hobby's heb? In mijn vrije tijd ga ik graag de natuur in, spreek ik met vrienden af en sport ik een aantal keren per week. Verder vind ik mijn twee banen zo leuk dat het ook een beetje mijn hobby is.”
 
Onderzoeken
Wat zijn baan in Aalsmeer betreft zegt Lubbers zich onmiddellijk thuis te voelen in onze gemeente die hij hoopt beter te leren kennen. Zo wil hij met name kennismaken met de Westeinderplassen en de seringencultuur om enkele specifieke, aantrekkelijke punten van onze gemeente te noemen.
Zijn ambitie als kersverse voorganger omschrijft hij als ‘samen onderzoeken hoe we meer op Jezus kunnen gaan lijken’. “Dat zie ik als mijn taak en nogmaals, ik voel me hier bij de CAMA echt al thuis.”
 
Tekst Leni Paul, foto's Arjen Vos
 

(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin