Nieuwe dominee pleit voor meer training

De paarse seringen die dominee Paul Thimm zondag tijdens zijn intrededienst overhandigd kreeg, moest hij vooral zien als symbool voor de gemeente die hij vanaf heden mag dienen. Kerkenraadslid Bas Middelkoop trok de vergelijking tussen een seringenakker en de Aalsmeerse Doopsgezinde Gemeente. “Deze staat vol met heel veel oude stammetjes die al generaties meegaan, niet met alle winden meewaaien maar wel buigzaam en sterk zijn.” 
 
De humor en beeldspraak van Middelkoop leken goed te matchen met die van de nieuwe voorganger die zich er tijdens de intredepreek ook van bediende. Meerdere malen golfde deze zonnige zondagmiddag een lachsalvo door de kerkzaal. Voor deze feestelijke gelegenheid was vrijwel elke stoel bezet, met name de 'oude stammetjes' waren goed vertegenwoordigd.
 
Luisteren zonder praten
Dominee Thimm predikte over de tekst uit Korinthiërs waarbij het gaat over atleten die een wedloop houden en er slechts eentje de prijs kan winnen. Aan de hand van een dergelijke ‘maidenspeech’ kan een voorganger duidelijk maken welke kant hij op wil met zijn nieuwe gemeente. Thimm gaf aan de mouwen te willen opstropen en pleitte voor Godsdienstoefeningen.
 
Bijvoorbeeld in de vorm van aansluiting bij gespreksgroepen of om te leren luisteren zonder te praten. Hij gaf aan af te willen van de in kerkelijke kringen voorkomende vrijzinnige arrogantie en orthodoxie en gebruikte 'nederigheid' en 'zachtmoedigheid' als sleutelwoorden. “Soms moet je leren om dingen los te laten en te vergeven.” Volgens Thimm een pittige oefening. “Maar,” zo sprak hij, “dat zal iedereen goed doen en is daarbij erg gezond.”
 
Geloof, liefde en hoop
Tot besluit liet hij horen waarom hij predikant is geworden: “Omdat ik geloof dat de gemeente is geroepen om te blijven trainen in geloof, liefde en hoop.”
 
Als de nieuwe dominee zondag één ding duidelijk wilde maken is het dat hij zijn gemeente daarin graag wil voorgaan en coachen.
 
Na afloop van de dienst was er ruim de gelegenheid om Paul Thimm, zijn echtgenote Akke-Clara die overigens ook afgestudeerd predikant is, en hun twee dochters en zoon persoonlijk de hand te drukken. Het gezin Thimm zal in Mijdrecht een woning betrekken.
 
Foto's: het inzegenmoment van Paul Thimm, zijn eerste momenten op de preekstoel en het 'drievoudige snoer' wat hij overhandigd kreeg van geestelijk werker Franka Riesmeijer en waarbij hij zijn vlechtkunsten mocht tonen. Tekst en foto's Arjen Vos.
 
 
(advertentie)
 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin