Larissa helpt Voedselbank aan vegapassen

Larissa Eveleens met een deel van de reeds verzamelde vegapassen (Foto Arjen Vos)

Door: Arjen Vos. Omdat ze er tijd voor heeft, omdat ze om gezondheidsredenen toch veel moet fietsen en omdat ze de Voedselbank een warm hart toedraagt, zamelt Larissa Eveleens zogenaamde ‘vegapassen’ in. Deze bonnen, een cadeautje van de Postcodeloterij, vertegenwoordigen een waarde van €12,50 per stuk en zijn te verzilveren bij Albert Heijn. De teller van Larissa staat vandaag op 80 kaarten. “Ik ben van plan tot 10 november te blijven fietsen om bij mensen de kaarten op te halen.”

Larissa kwam op het idee door een oproep van de Voedselbank die aangaf dat er te weinig eten binnenkomt om alle klanten te kunnen voorzien. “Dat heeft vooral te maken met de restaurants die momenteel gesloten zijn. Veel restaurants bezorgen producten die ze over hebben bij de Voedselbank maar dat is nu stil gevallen. De Voedselbank liet weten dat ze heel graag de vegapassen over wil nemen van de deelnemers aan de Postcodeloterij. Toen dacht ik: dan ga ik een handje helpen.”

Veel bijval
Elke vegapas, goed voor een vegetarische maaltijd voor vier personen, dient door elke deelnemer geactiveerd te worden. Alleen dan is deze bruikbaar voor de Voedselbank. “Met alle plezier wil ik mensen daarbij helpen,” zegt ze, “een kwestie van wat informatie invullen en dan is de kaart klaar voor gebruik.” De actie van de 26 jarige Larissa krijgt veel bijval op Facebook. Veel mensen zijn zelf niet van plan de passen te gebruiken en gunnen ze graag aan de Voedselbank.

Bereidheid
De Voedselbank zelf zegt erg gelukkig te worden van deze inzamelactie.”Super dat Larissa zelf aan de gang is gegaan,”zegt Voedselbankvoorzitter Koos Koelewijn, “we hebben van meer mensen gehoord dat ze vegapassen inzamelen maar dat ze Larissa er nu al 80 heeft, is geweldig. Ook mooi dat mensen de bereidheid hebben om de kaart af te staan. We zullen contact opnemen met Albert Heijn om tot een handige manier te komen de passen te verzilveren.”

35 Procent
Volgens Koelewijn zijn het geen makkelijke tijden voor de Voedselbank. Niet alleen vanwege de gesloten restaurants maar ook doordat steeds meer supermarkten zelf maatregelen nemen om verspilling tegen te gaan. “Producten die tegen de datum aanzitten, krijgen nu een 35 procent kortingsticker, terwijl die voorheen veelal naar ons gingen. Daardoor missen we helaas structureel inhoud voor de pakketten.”

Dankdag
Incidentele opstekers zijn wat hem betreft zeker welkom, maar het gaat vooral om de continuïteit. “Afgelopen zondag stonden de kerken stil bij de jaarlijkse ‘Dankdag’ en kregen we van de Dorps- en Oosterkerk de opbrengst van de collecte van 1200 euro. En er is toegezegd dat ze onze pakketten de komende maanden aanvullen met groente en fruit. Dat is ook zeer welkom.”

De grote klap van de coronacrisis verwacht de Voedselbank volgend jaar. Dan zullen er meer mensen zijn die er noodgedwongen een beroep op doen en tegelijk zal het moeilijker worden om structureel aan producten te komen.

Honderd
In elk geval laat Larissa zich niet weerhouden om met haar fiets langs adressen te gaan van mensen die een pas willen afstaan. Vandaag heeft ze een flinke rit voor de boeg. De bestemming is Burgerveen, Nieuw Vennep en Hoofddorp.  “Ik kom vandaag wel aan de honderd passen en ben van plan tot komende dinsdag te blijven fietsen. De Voedselbank heeft dan tot 15 november de tijd om de passen in te leveren.”

Heeft u ook nog een vegapas waar u niks mee doet? Stuur een mailtje naar: larissaeveleens@hotmail.com en ze komt bij u langs.

Lees vorig bericht

Fietsers binnenkort onder brug door

Lees volgend bericht

Column: ‘Wees sociaal en koop lokaal!’


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *