In memoriam huisarts Bob Klicks

In zijn eigen omgeving is afgelopen woensdag op 87-jarige leeftijd de Aalsmeerse oud-huisarts Bob Klicks overleden. Een geliefde, bekende inwoner die ook na zijn pensionering betrokken bleef bij de praktijk en het wel en wee in zijn woonplaats.

Bob Klicks werd in 1928 in Bandoeng in toenmalig Nederlands-Indië geboren. Na de oorlog, in 1948, kwam Klicks naar Nederland en ging hij in Leiden en Amsterdam geneeskunde studeren. Tijdens zijn studie ontmoette hij de dochter van de Aalsmeerse huisarts Simon Bon, Jassy, met wie hij 56 jaar getrouwd is geweest.

Snelle groei
Een aantal  jaren leidde hij samen met zijn schoonvader de huisartspraktijk Bon-Klicks in de Kanaalstraat. Eind 1967 startte Klicks een eigen praktijk in de Hortensialaan. De praktijk groeide in hoog tempo, in een tijd dat de wijk Hornmeer werd ontwikkeld waardoor er veel patiënten kwamen. Het werden voor Klicks zeven tropenjaren.

In 1974 vroeg Klicks aan Piet Bon, de broer van zijn vrouw, om samen met hem een maatschap te vormen. Twintig jaar hebben Bob Klicks en Piet Bon samengewerkt. De vrouw van Klicks werkte in de praktijk hard mee, wat in die tijd doorgaans normaal was als vrouw van de huisarts.

Begeleider tophockey
Door de samenwerking met Bon had Klicks de ruimte om ook invulling te geven aan zijn passie: het medisch begeleiden van sporters en dan met name van hockeyers. Zijn gehandicapte voet, veroorzaakt door kinderverlamming op jonge leeftijd, verhinderde dat Klicks zelf een begenadigd sporter werd.

Klicks zette zich in voor Hockeyclub Amsterdam en voor de nationale teams. Als medisch begeleider ging hij mee naar vele internationale toernooien. Dat was onder meer tweemaal het geval tijdens de Olympische Spelen, in 1984 in Los Angeles en in 1988 in Seoel.

Onderscheidingen
Zijn inzet werd beloond met een erelidmaatschap van Hockeyclub Amsterdam en met het lidmaatschap van verdienste van de Nederlandse Hockeybond. Bij zijn afscheid als huisarts in 1994 werd Klicks koninklijk onderscheiden als ridder n de Orde van Oranje-Nassau.

Klicks' huisartsenpraktijk groeide uit wat tegenwoordig de huisartsenpraktijk Bon,Göbel en Feijen is, gevestigd op het Driekolommenplein. Klicks bleef zeer betrokken en was jaarlijks vrolijk helpend aanwezig bij het 'griepprikkenritueel'. Wekelijks bezocht hij ook met zijn vrouw Jassy de praktijk voor een gezellig koffieuurtje waarbij alle praktijkmedewerkers probeerden aanwezig te zijn. Dit samenzijn groeide uit tot een geanimeerd hoogtepunt van de week.

Afscheidsdienst
De afscheidsdienst van Bob Klicks zal worden gehouden op woensdag 19 augustus om 15.00 uur in de Open Hofkerk aan de Ophelialaan. Na de dienst is er gelegenheid tot condoleren in de Arendshoeve in Aalsmeerderbrug.

Leni Paul

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel