‘Ik zing elke dag overal’

Hoewel ze het zelf al in februari wist, werd het voor het publiek pas begin mei bekend dat de Aalsmeerse Maud Noordam in de finale van het Junior Songfestival (JSF) zit. Al die tijd mochten zowel zij als haar omgeving het geheim niet aan de grote klok hangen. Maar nu het op het YouTubekanaal van Avro/Tros is uitgezonden hoeven de lippen niet meer op elkaar. Vorige week kwam daar nog een verrassing bij: ze treedt in de finale op in een ‘girlband’ met drie andere meiden.

De veertienjarige Maud zingt al haar hele leven. Als we haar en moeder Jolanda spreken op de veranda in hun zonnige achtertuin aan de Sportlaan, moeten we denken aan het ABBA-liedje ‘Thank you for the Music’. We zien voor ons hoe Maud eerder danste dan dat ze liep en eerder zong dan dat ze praatte. “Ik zing elke dag overal. Onder de douche, als ik in de auto ergens naar toe wordt gebracht, in bed. Ja, ik zing mezelf vaak in slaap. Mijn broer wordt daar wel eens gek van maar door te zingen word ik rustig in mijn hoofd,” aldus Maud die niet echt een favoriet genre heeft. “Eigenlijk zing ik alles door elkaar of het nou Engels of Nederlandstalig is, Top40 of rap. Het maakt mij niet zoveel uit.”

Femke Halsema
De VWOleerling die vanwege het coronavirus tijdelijk even niet naar het Hermann Wesselink College kan en dat erg jammer vindt, heeft al een aardige cv opgebouwd als het om zingen gaat. Ze heeft onder meer meegedaan aan The Voice Kids, auditie gedaan voor Kinderen voor Kinderen (“Net niet gelukt, ik zat bij de laatste 20…”), gespeeld in de musical Annie, opgetreden in Superkids met het groepje Synque en geacteerd in reclamefilmpjes van Milka en Nivea. Een hoogtepunt was dat ze tijdens het Boekenbal van 2019 Femke Halsema mocht vervangen die met de stille tocht meedeed na de tramaanslag in Utrecht. “In de Stadsschouwburg van Amsterdam mocht ik toen een gedicht voordragen. Dat was wel een hele eer.”

Eigen nummers
Als het gaat over haar toekomstplannen ligt het voor de hand dat Maud hoopt ooit zangeres te worden. Als die kans voorbijkomt dan pak ik hem zeker,” zegt ze stellig, “maar ik ben al blij als ik veel met muziek kan doen later. Eigen nummers uitbrengen, landelijk bekend worden. Bijvoorbeeld zoals Maan waar ik groot fan van ben.” En als dat niet lukt? “Misschien iets van binnenhuisarchitect. Het lijkt me heel leuk om huizen in te richten. Journalistiek zou ook kunnen. Of presentatrice…”

25 Procent
Terug naar het songfestival. De elf kandidaten zijn inmiddels verdeeld in vier verschillende samenstellingen waarbij Maud in een groep zit met Demi, Naomi en Jayda. Die opzet maakt de kans om te winnen en daadwerkelijk te worden uitgezonden naar het internationale songfestival in Polen dit najaar ineens een heel stuk groter: van 10 naar 25 procent! Maar dat geldt natuurlijk ook voor de andere acts bestaande uit een jongenskwartet, een meisjesduo en een soliste. Anders dan vroeger worden de liedjes niet meer door de kandidaten zelf geschreven maar nemen professionele producers die taak voor hun rekening. Het publiek en een vakjury bepalen tijdens een liveshow in september wie Nederland in Polen vertegenwoordigt.

Natuurlijk heeft Maud ook het grote songfestival gevolgd dat vanwege corona een jaartje doorgeschoven is. Een scenario dat natuurlijk ook de junior editie kan treffen. Vooralsnog wil ze daar nog niet te veel aan denken en laat het op haar afkomen: “Ik hoop echt dat het doorgaat, in elk geval moet de Nederlandse finale echt een spetterende show worden.”

Tekst en foto’s Arjen Vos

 

 

Lees vorig bericht

Oud Nuus presenteert 200e editie

Lees volgend bericht

Ondernemers blij met regelingen gemeente


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *