‘Ik was grootaandeelhouder bij Otto’

Ook deze zondag weer een Radio Aalsmeermedewerker voor het voetlicht. Radiomaker Koen Overbeek wordt aan de tand gevoeld door Anna-Maria Mantel. Over zijn liefde voor muziek, Herman Finkers en hoe hij zijn uitzending een persoonlijk tintje geeft.
 
Naam:  Koen Overbeek
Programma: Dragnet, elke maandagavond van negen tot twaalf uur
Functie: Radiomaker. DJ is een ander gevoel. Ik ben geen inhuurfiguur. Absoluut niet.

Sfeer: Samen knus in de Crown Studio. De rest van feestend Aalsmeer kijkt naar de pramenracefilm verderop.

 
Waarom maak je radio?
Ik blijf geraakt door muziek. Elke dag is er wel een voltreffer. Dat is de kracht en de reden waarom ik nog steeds na 25 jaar bij Radio Aalsmeer ben. Wat het verschil is tussen toen en nu? Een paar grijze haren en veel kennis. Een ander heeft sport als uitlaatklep. Ik radio. Dan mag je me heel hard slaan maar je krijgt het er niet uit. Mijn vriendin weet dit.
 
Hoe begon je bij Radio Aalsmeer? Al mijn geld ging vroeger op aan muziek. In die tijd was ik bijna grootaandeelhouder bij platenzaak Otto. Radio Aalsmeer zag ik bij de profronde. Ik was 17 en zag daar Rosita Mul en Elbert bij een tafeltje. Radio Aalsmeer was nog niet gestart en ze zochten mensen. Dat was nog flink voorbereiden. We gingen op radiocursus in Hoofddorp. Martin Verbeek bracht me dan met de auto.
 
Toen we eindelijk de lucht in gingen was de vraag: “Wie wil het ochtendprogramma doen van zeven tot negen?” Samen met Lennart zei ik Ja! Dat bleek dus ook echt de eerste uitzending! Ik was best wel zenuwachtig…nu ben ik wel gewend aan pottenkijkers.
 
Van half negen tot negen zat ik alleen want dan moest Lennart naar zijn werk. Wat voor programma het was? Gezelligheid! Heel simpel gezegd. Je droomt het programma op een gegeven moment
 
Wat is Dragnet?
Het programma dat doet waar hij zin in heeft. Nee…ik heb geen playlist. Onderweg in de auto naar de studio heb ik altijd Radio Aalsmeer opstaan. Even om te luisteren of er geen overlap is met de nummers die ik draai. Ik maak mijn uitzending toch persoonlijk. Ik stop een stukje privé van mijzelf erin. Een goede uitzending is pas goed als je daarna denkt: Oh, ik had dit nog willen draaien.
 
Hoe bereid je je programma voor?
Vanaf maandag zijn mijn oren eigenlijk al in standje extreem opletten. Of ik wat hoor. Bijvoorbeeld een liedje van Elton John dat je amper op de radio hoort. Dat heb ik alleen op de maandag tot het moment dat ik hier in de studio zit. Ik kan radio wel geblinddoekt doen…ook de techniek. Ik maak Dragnet met Jan Gravensteijn. Peter Smit is vaste invaller vanaf het begin. Hoogtepunt van Dragnet was Herman Finkers. Een droogkloot pur sang. Echt een held van mij. Ik sprak hem in Hoofddorp en heb een interview van zeven minuten met hem ‘gehengeld.’ Dragnet eindigt al vijftien jaar met zijn nummer “het Artiestenleven’. Mooi die ‘AJUU!’ op het eind.
 
Wat deed je allemaal bij Radio Aalsmeer?
Ontzettend veel de afgelopen 25 jaar. Ik heb veel geleerd van de verschillende programma’s. Samen met Jan Peterse en Martin Verbeek ‘Pennies from Heaven’ bijvoorbeeld. Ik kreeg dan van Jan een stapel CD’s zonder boekjes. Die hield hij. Dat was zo geweldig. Twee wat oudere mannen en zo’n jong broekie als ik die kwam schuiven in de techniek.
 
Ik herinner me ook de radio uitzendingen met het Aalsmeerse kruidenvrouwtje en hele zweverige muziek. Daar hoort geen hitje bij met gillende gitaren. Je bent als techneut toch de bewaker van het geheel.
 
Ik heb ook de Top Dertig van Aalsmeer gedaan. Om eerlijk te zeggen heeft dat me dat toen bijna de das omgedaan. Te voorspelbaar. Ik ben toen ook echt gestopt. Totdat ik bij uitgaan in Bon-Ami alle intro’s vol aan het praten was. En dat ik zelfs heel hard JA NU! riep als de plaat echt startte. Toen zei een vriend ”Ga jij alsjeblieft weer radio maken!”
Ik kon gelijk weer beginnen.
 
Wat maakt je programma Dragnet zo leuk? Ik vind het leuk om dingen uit te zoeken. Het programma draagt zichzelf. Het is spontaan. Het gaat om herkenning en muziekkennis. Dragnet is een muzikale reis. Het gaat overal naartoe. Van ABBA naar Bruce Springsteen. De verborgen schatten op je radio. Ik draai voor iedereen. Mooi item is bijvoorbeeld de keihardvoorjekoptelefoonplaat Een viool hier, een samenzang daar, mooie tekst. Je hoort plots extra dingen die je zonder koptelefoon niet hoort. Een programma is goed als het zichzelf blijft vernieuwen. Ik probeer niet in hokjes te denken. Anders is het altijd hetzelfde.
 
Wat is je lievelingsprogramma op Radio Aalsmeer?
Zeker ook An en Aad. Het is de passie waarmee ze hun programma maken. Dat stralen ze ook uit op Social Media. Ze gaan ervoor! Dat maakt ze goed. Oh ja… en het radioprogramma Blurp natuurlijk!
 
Wie zijn je radiohelden?
Gerard Ekdom. Hij weet heel veel en hij is net zo’n muziekmalloot als ik. Alleen mijn collectie valt bij die van hem in het niets. Ik volg hem ook op Spotify. Daar deelt hij elke week een speciale plaat ‘Uit de kluis” Heel goed. Ook is Leo Blokhuis een held… Als hij zijn mond opendoet en een plaat beschrijft dan ga ik hem snel opzoeken. Dan móet ik hem even horen
 
Wat mis je bij Radio Aalsmeer? Ik ben echt een voorstander van de webcam. Dat lijkt me wel gaaf. Daar kun je gekke dingen mee uithalen.
Dat is echt de nieuwe stap. The next level van Radio Aalsmeer.
 
Wat is je lievelingsliedje?
Zeker ‘Rule the World’ van Take That. Ik zag ze bij de ArenA met hun comeback tour. Wát een show. Ze kunnen nog steeds zingen. Dit is een mooi nummer. Eén van de zangers had een iemand verloren. Als je goed luistert naar de tekst hoor je ´ You light, the skies up above me, A star, so bright you blind me ´Als ik dat spiegel op mijn privéleven dan heeft het nummer een diepere betekenis gekregen.
 
Dragnet facebook
 
Tekst Anna-Maria Mantel, foto Arjen Vos
 
– advertentie –

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel