Hofplein zet deuren open voor Clematisbuurt

Kwaliteit van leven in wijken en buurten voor ouderen. Dat is wat de gemeente Aalsmeer en de verschillende centra voor ouderenzorg voor ogen staat. Als het aan het gemeentebestuur ligt komt er een serie ‘steppingstones’ voor ouderenzorg door de hele gemeente heen. Met de opening van wijksteunpunt het Hofplein gistermiddag, is er voor de bewoners van de Clematisbuurt in de Stommeer zo’n steppingstone bijgekomen. 
 
In deze buurt rondom zorgcentrum 't Kloosterhof zijn veel ouderen van boven de 75 jaar. Ouderen die onder invloed van de bezuinigingen steeds langer thuis blijven wonen en vaak te maken krijgen met eenzaamheid. 
 
Sterke afvaardiging
Dat het gemeentebestuur waarde hecht aan wijksteunpunten, bleek wel uit de stevige afvaardiging van het college. Wethouder Ad Verburg en burgemeester Jeroen Nobel knipten samen met cliëntenraadsvoorzitter Arie Buijs, hoofd Ingrid Vonk en directeurbestuurder Jan van der Linden het lint door. Precies boven de plek waar de serre als het ware aan het Kloosterhof is gehecht.
 
Samenwerking
In zijn openingsspeech vertelde de directeurbestuurder dat de eerste tekeningen al in 2006 werden gemaakt en dat vooral de laatste twee jaar er toe hebben geleid dat het wijksteunpunt er nu is. Daarbij roemde Van der Linden het gemeentelijk beleid en de samenwerking met ambtenaren en met Zorgcentrum Aelsmeer. “Wij wilden met dit steunpunt aansluiten bij het beleid van de gemeente. De samenwerking met de ambtenaren was zeldzaam goed. Ik denk dat ieder zich bewust was dat wijkgericht werken gewoon betekent dat je doet wat je moet doen.”
 
Van der Linden complimenteerde de partijen die de bouw financieel mogelijk hebben gemaakt, de organisatie en de bouwers die het Hofplein conform de planning hebben opgeleverd. Volgens hem is er met de aangebouwde serre een mooie verbinding tussen het oude en nieuwe Kloosterhof gelegd.
 
Brandbrief
Portefeuillehouder wethouder Ad Verburg benadrukte dat hij maar één ding voor ogen heeft als het om ouderen gaat en dat is dat de gemeente er moet zijn voor ouderen als het moet. Om die reden heeft het college, zo vertelde hij tijdens de opening, een brandbrief naar de staatssecretaris Van Rijn gestuurd. In de brief spreekt het college haar zorg uit over de bezuinigen en vraagt tegelijkertijd om alertheid op wat er gebeurt als gevolg van die bezuinigingen. Ook liet Verburg weten dat hij in alle wijken in Aalsmeer een voorziening wil maken zoals gebouw Irene in het centrum, Voor Elkaer in Kudelstaart en nu ook het Hofplein voor de Clematisbuurt. Hierbij sprak hij de hoop uit dat er ook in de Hornmeer een steunpunt komt.
 
De buren
Hoe kijken de omwonenden naar het nieuwe steunpunt? Een van de oudere buren die op zijn gemak staat te kijken wie er over de rode loper binnenlopen, vertelt dat zijn vrouw licht dementerend is en al naar gebouw Irene gaat. “Dat houden we ook zo, maar als er nood is weet ik dat er vanuit het Kloosterhof in tien minuten hulp is als mijn vrouw bijvoorbeeld gevallen is. Haar alleen optillen dat gaat niet meer.”
 
Een andere buurtbewoner denkt dat hij wel gebruik gaat maken van het Hofplein. Alleen met dat warme middageten is hij er nog niet uit. “Om twaalf uur warm eten vind ik wat vroeg en ik kook nog zelf, maar ik zal hier zeker ook naar toe gaan.”
 
Wijkservicepas
Hoofd van het Kloosterhof Ingrid Vonk is van overtuigd dat het Hofplein een succes gaat worden. De activiteiten in het steunpunt moeten gaan aansluiten bij de vragen uit de wijk. “We gaan de deuren openzetten naar de wijk. Daarbij willen we een goed voorzieningenniveau bieden. Nu al hebben we bij de themamaaltijden 65 mensen uit de buurt die komen eten en straks in januari gaan we ook open inloop maaltijden aanbieden. Het zou goed zijn als bezoekers de servicepas van 22,50 euro aanschaffen want dat geeft korting op veel activiteiten. Daarvan hebben we er heel wat op stapel staan. We gaan bijvoorbeeld kookworkshops geven en mensen kunnen braintrainen, want je bent nooit te oud om te leren en er kan gefietst worden door een virtueel landschap, maar ook gewoon een potje biljarten, kan hier nog steeds. Het gaat er om dat mensen elkaar hier kunnen ontmoeten. Het activiteitenaanbod ontwikkelen we samen met Vita welzijn en advies.”
 
Naam Hofplein
Tot slot van de bijeenkomst werd Jenny de Graaf, de bedenker van de naam van het steunpunt nog in het zonnetje gezet met een mooie bos bloemen. Voor de Jenny de Graaf was het niet zo ingewikkeld geweest. ‘Ik heb gewoon voortgebouwd op de naam hof,” vertelde ze. “En een plein is een plek waar mensen elkaar ontmoeten dat samengevoegd gaf de naam Hofplein. Het bleek een naam die bij iedereen in goede aarde viel.”
 
Over goede aarde gesproken. Een van de bewoners van het Kloosterhof liet nog weten dat het grasveld voor het nieuwe steunpunt in zijn ogen heel geschikt is om zomers lekker buiten te zitten. Zijn buurvrouw dacht daar heel anders over; “welnee joh, daar poepen de honden.”
 
Tekst Jan Daalman
 
Foto's: met het doorknippen van het lint wordt de serre officieel geopend, er kan onder meer een virtuele fietstocht worden gemaakt. Foto's Arjen Vos (zie ook de gallery onder de advertentie)
 
(advertentie)
 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel