Hoe is het nu met… Marieke van Duijn?

Noem de naam Marieke van Duijn en ongetwijfeld wordt die, met name in Kudelstaart, geassocieerd met fietsen, voetballen, de politiek en bevlogenheid voor de natuur en landschapsbeheer in het algemeen en die in Noord-en Zuid-Holland in het bijzonder.
 
Nog jong (38) kan ze al terugzien op een afwisselend leven waarbij ze het avontuur nooit heeft geschuwd. Ze was wat uit het zicht en AalsmeerVandaag achtte het tijd haar aan het woord te laten over haar huidige acvtiviteiten.
 
Ze vertelt over haar jeugd in Kudelstaart dat ze een heerlijke woonplaats noemt.
“Ik kom uit een liefdevol gezin waar veel werd gesproken over de maatschappij, over de wereldproblemen, over de politiek en over het leven in het algemeen. Mijn vader, nu gepensionneerd was respectievelijk meester op De Brug, de Graankorrel, de Hoeksteen en de Westplas Mavo en hield ons altijd voor: als er misstanden zijn moet je er zelf iets aan gaan doen. Zo ben ik opgevoed.”
 
Op zeepkist tegen Schiphol
Een waardevol advies dat duidelijk zijn sporen heeft achtergelaten: haar broer is onze CDA-wethouder en zijzelf actief in de Partij van de Arbeid.
 
“Al heel jong was ik bezig met van alles, ging ik met klasgenootjes langs de deuren in Kudelstaart om handtekeningen te verzamelen voor de Stichting AAP, die zich onder meer inzet voor dierenleed. Ik stond ook al op mijn twaalfde op een zeepkist tegen de uitbreiding van Schiphol. Mijn ouders waren lid van GEUS en ik knipte alle berichtjes uit de kranten voor in mijn Schipholmap. Ik dacht toen ook wel eens na over de politiek en verdiepte me in de verschillende richtingen. Kijk, volgens mij ben je het nooit honderd procent eens met één partij. Maar je kijkt, waar voel je het meeste voor, waar voel je je thuis. Voor mij zijn het groen en de natuur belangrijk. En ook dat ik me een vrije vogel kan voelen, zo eentje die heerlijk fladdert als een vlinder.”
 
Marieke doorliep het Alkwin College en volgde daarna haar hart: studie milieuwetenschappen in Utrecht.
 
“Een zeer communicatieve studie. Na de studie lokte de wijde wereld en ben ik in mijn eentje naar Australië gegaan om daar in een dierentuin te werken en veel van het land te zien.“
 
Het er op uit trekken bleef niet beperkt tot dat ene werelddeel want een indrukwekkende lijst van bezochte landen volgde na deze ervaring Down Under.
 
“Als je reist ben je rijk. Rijk aan ervaringen. Terug in Nederland ben ik daarna een klein jaar gaan werken bij Milieufederatie Zuid-Holland maar toen er een kans kwam om een door de Universiteit van Boston georganiseerd survivalcamp met tieners te leiden was ik daar klaar voor.”
 
Er zouden nog meer niet-alledaagse avonturen volgen. Ze ging een half jaar ontwikkelingswerk doen in Kenia. Terug in Nederland zonder baan en huis besloot ze iets te ondernemen wat, zo zegt ze, altijd een wens van haar was geweest.
 
“Ik dacht, nu of nooit. Hondensledentochten begeleiden in Zweden. Al eerder had ik skiles gegeven, maar in Lapland met huskyhonden en Noorderlicht was echt een hartenwens. Ik heb een Zweedse reisorganisatie aangeschreven en werd aangenomen. Ik heb hier twee keer een winterseizoen doorgebracht, fantastisch.”
 
Terug wachtte een minder avontuurlijke baan: belangenbehartiger en relatiebeheerder voor LandschappenNL, een koepelorganisatie voor alle landschapsorganisaties. Marieke werd gekozen voor de PvdA in de Provinciale Staten en werd een politica die alle kansen kreeg zich op fietsbeleid, smartmobility en duurzaamheid te werpen.
 
“Met de Provinciale Staten ben ik gestopt maar ik zet me nog met veel plezier in voor het landschap.”
 
Maar na haar burn-out van zo'n vier jaar geleden is er wel wat veranderd in haar leven, bekent ze.
 
“Ik ben verschillende opleidingen gaan doen en ben nu gecertificeerd ademcoach. Hierbij leer je bijvoorbeeld veel over angsten en over onderdrukte emoties en hoe die voor lichamelijke klachten kunnen zorgen, maar je leert ook hoe je daar met ademtherapie weer van af kan komen. Het heeft mij persoonlijk door mijn burn-out periode heen geholpen.”
 
Naast haar normale baan is Marieke nu bezig haar eigen bedrijf op te zetten.
Op haar site www.pakdekans.nl is te zien welke mogelijkheden er zijn om door bepaalde ademtechnieken tot grotere prestaties te komen en, zegt ze “je lekkerder in je vel te voelen.”
 
Ze organiseert ook reizen en retraites in de natuur en geeft zogenaamde 'booSTcamps'.
 
Marieke: “Daarbij leer je beter naar je lichaam te luisteren terwijl je sport. Tussen het hardlopen en de krachtoefeningen door is er tijd voor onder meer ademtechnieken.
 
Wie wil ervaren hoe een boostcamp voelt en wat het met je doet nodigt Marieke uit voor een gratis boostcamps-les. Aanmelden via pakdekans.nl.
 
En de politiek?
 
“Natuurlijk blijf ik daar bij betrokken. Zowel vanuit mijn werk als vanuit mijn idealen.“
 
Tekst Leni Paul, foto's archief AV
(advertentie)
 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin