Hoe een verlegen meisje de wereld veroverde

Hoe is het nu met.. Sanne Boomhouwer..?

Bij de meeste Aalsmeerders zal bij deze naam niet direct een lampje beginnen te branden. Als we erbij vermelden dat Sanne de dochter is van Adrie en Jan, u weet wel, van de strijd tegen de Schipholoverlast, heeft u de link te pakken. De reden dat we Sanne in deze rubriek portretteren is meerledig. Op de eerste plaats viel daar onlangs een uitnodiging in onze postbus om aandacht te besteden aan haar concert op 9 november in het Amstelveense P60. Sanne is onder meer bekend als zangstem op nummers van Armin van Buren en heeft met deze dj de wereld rond getoerd voor tal van dance- en trancefestivals. Soms wel voor een 50.000 koppig publiek. Vijf jaar lang was ze lijstaanvoerder als beste vocalist in het trance-genre, ze maakte videoclips op de meest exotische locaties, heeft 150.000 volgers op Facebook en een missie waarin ze meer wil zijn dan de stem achter een plaatje’. Daar moet het optreden 9 november, als markering van haar 15-jarig jubileum, een eerste aanzet toe geven.

We herinneren ons Sanne nog als winnares van de opstelwedstrijd die het Witte Weekblad in 1995 organiseerde voor leerlingen van de plaatselijke basisscholen. Enkele jaren daarna won ze de Popprijs van Aalsmeer als zangeres van de band ‘010’. Alle reden dus om haar op te zoeken en te vragen: ‘Hoe is het nu met je..?

Paardenfase
Omdat Sanne al sinds haar studietijd in Leiden woont, spreken we voor het gemak af in het pal onder de Aalsmeerbaan gelegen ouderlijk huis. In de sfeervolle en stevig geïsoleerde serre kunnen we deze middag vanwege baanonderhoud zonder vliegtuigbijgeluiden praten. Moeder Adrie heeft naast een kopje thee het krantenknipsel van 23 jaar geleden op tafel gelegd. Daarop zien we de twaalfjarige leerling van De Brug op een paard. Tien rijlessen kreeg ze destijds als prijs. 

“Het opstel wat ik geschreven had ging ook over een pony die hierachter op de Hogedijk graasde. Ik zat toen nog in mijn paardenfase,” weet ze nog.

De paardenposters op haar kamer maakten plaats voor Backstreet Boys en Mariah Carey en dromen deed ze over grote podia waar ze zichzelf zag optreden. “Als kind wist ik al dat ik kon zingen maar ik was ik in mijn familie wel een vreemde eend in de bijt doordat ik wat creatiever was dan de rest en eigen liedjes maakte.” 

Solo in kerkkoor
Moeder Adrie kan het beamen: “Toen ze een jaar of drie was, zong ze al een zelf bedacht lied voor haar pas geboren broertje.We hadden er, toen ze jong was, nog geen erg in dat ze talent had voor zingen, maar terugkijkend waren er wel aanwijzingen. Sanne zat nog maar net op een kerkkoor toen ze al een solo mocht zingen. En ik weet nog dat ze op het Weekaatje bij RKAV meedeed met de Playbackshow. Ik heb met open mond van verbazing staan kijken hoe onze verlegen Sanne daar fantastisch stond op te treden voor zoveel mensen.”

Eenmaal op de middelbare school was het die artistieke kant die verder fijn geslepen werd. “Ik had voor het HWC gekozen vanwege de extra aandacht die er is voor theater en muziek. Daar ben ik echt wel ontpopt. Met een aantal leerlingen vormden we een schoolband: ‘010’, genoemd naar het muzieklokaal. Dat we met eigen gemaakte nummers de Popprijs in N201 wonnen was natuurlijk fantastisch.”

Juiste mensen
Na het VWO begon ze aan een studie geschiedenis, zwierf een tijdje door Latijns Amerika om zich daarna op een studie Taal en Cultuur van dat gebied te storten maar kwam ook rond die tijd in contact met de juiste mensen in de muziekwereld. “Een man hier in de straat had een neef met een platenperserij in Haarlem en in de studio daarnaast werd muziek geproduceerd voor dj’s. Daar mocht ik een keer wat inzingen. Toen er voor een nummer van Armin van Buren een zangstem nodig was, dachten ze aan mij. Dat werd ‘Shivers’ wat een enorme hit werd in de dance scene.”

Lief publiek
Vanaf 2005 ging het crescendo met de zangcarrière van Sanne. Binnen no-time stond ze solo te zingen in een bomvol Ahoy tijdens de Armin Only Shows, waarmee ze ook op tournee ging. Al zegt ze in het begin niet zo bekend te zijn geweest met dance en trance, ze ging al snel van de muziekstroming houden.“Als je negen uur lang op een festival trancemuziek hoort, wordt het anders. Ik vind het geweldig. Mede door het contact met de andere muzikanten en het publiek dat ontzettend lief is. Het is echt een trance-familie.”

Evergreen
Haar al vroeg aanwezige schrijftalent boorde ze drie jaar geleden opnieuw aan bij het schrijven van een lied voor de plotseling overleden vrouw van een dj. “Ik was erg onzeker over mijn schrijfkwaliteiten en bleef het maar voor me uitschuiven,” zegt ze. Maar het uitgebrachte nummer ‘Ramelia’ wordt door kenners beschouwd als een evergreen in het genre. “Veel mensen zeggen dat ze er door geraakt worden en er troost uit halen. Als er iets is dat je als muzikant wilt bereiken is het dat: mensen troost bieden.”

Metropole Orkest
Mezzosopraan Sanne, die zichzelf de artiestennaam Susana heeft aangemeten, is na vijftien jaar trancefestivals toe aan een nieuwe stap. Meer eigen nummers schrijven en solo-optredens geven. Zo heeft ze al een aantal dance klassiekers vertaald en staat ze deze week tijdens het Amsterdam Dance Event ook met het Metropole Orkest in ‘Our Story – 15 years Tomorrowland’ op het podium in The Ziggo Dome. Het concert op 9 november ligt ook in die lijn. Samen met negen muzikanten waaronder een aantal klassieke strijkers wordt het volgens Sanne ‘een avond met akoestische filmische sounds in combinatie met elektronische elementen.

Durven dromen
Het laatste woord is aan moeder Adrie die dolgraag van de gelegenheid gebruik wil maken om te benadrukken hoe belangrijk het is dat kinderen hun dromen durven uit te spreken zonder bang te zijn dat ze worden uitgelachen. Maar ook ouders dat serieus nemen. “Wij hebben zelf lange tijd niet in de gaten gehad hoe bijzonder het talent van Sanne was.”

Interesse in het concert ‘An Acoustic Journey Through Vocal Trance' op 9 november? We mogen van Sanne enkele vrijkaarten weggeven. Stuur een mail naar info@aalsmeervandaag.nl en geef aan waarom je er graag bij wilt zijn. Onder de beste motivaties verloten we twee kaarten. Kaarten zijn ook aan te schaffen via de website van P60 

Tekst en foto's Arjen Vos

(advertentie)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin