Bruidspaar Zwetsloot-van Leeuwen geniet van mooie dagen

Een rustige woonwijk met diverse blokken met appartementen. In de avonduren zou je er licht kunnen verdwalen, maar op deze zonnige lentedag is het juiste adres snel gevonden. Een fleurige poster wijst ons er al snel op dat achter de betreffende deur in de Gerberastraat het bruidspaar woonachtig moet zijn dat het 60 jarig huwelijksfeest viert. Burgemeester Oude Kotte valt op zijn derde werkdag met zijn neus in de boter. Na het bezoek met gebak in Aalsmeer-Oost, wacht nu door de bruid zelfgebakken appelcake in de Gerberastraat.
  
Gerard (88) en Lenie (84) Zwetsloot-van Leeuwen, is een kwiek ogend echtpaar waarvan we bij de door dochter Line geserveerde koffie en al gememoreerde cake veel informatie over ons krijgen uitgestrooid.
 
Beiden zijn geen geboren Aalsmeerders. Lenie's wieg stond in Vinkeveen, Gerard zag het levenslicht in Nessersluis, maar ze brachten een groot deel van hun leven in het Aalsmeerse door.
 
Smakelijke verhalen
Het langst woonden Gerard en Lenie op de Hornweg waar Gerard in dienst was van gebroeders Kooij en zich lange tijd bezig hield met het product anjer.
“Ik heb ook nog bij de erven Verbeek gewerkt, maar het langst bij Kooij. Op een gegeven moment kwam het aanbod dat ik in de VUT kon en daar heb ik toen gebruik van gemaakt.”
 
In de zeer smaakvol ingerichte ruime en lichte kamer met onder een fraaie collectie glaswerk in de kast horen we, met name van de mannelijke helft van het echtpaar veel smakelijke verhalen over zijn diensttijd, zijn betrokkenheid bij de watersnoodramp in 1953. Ze zijn beiden opgewekt en hebben een goed gevoel voor humor. Gevraagd naar hun gezondheidstoestand zegt Lenie: ”We mankeren van alles, maar niks ernstigs.”
 
Bob de hond
Gerard is, we zeiden het al,  een smakelijk verteller die ons desgevraagd uitleg geeft over zijn ietwat verwarrende tweede voornaam.
 
 “Bij ons thuis heette de hond ook Bob en dat vonden mijn ouders kennelijk een leuke naam. Dus net als de hond werd ik ook altijd Bob genoemd en mijn vrouw Lenie is daar mee doorgegaan.”
 
Hoe hebben de twee jubilerende echtelieden elkaar ontmoet?
“Lenie was een vriendin van mijn zus en zo is het gekomen. We hebben vijf jaar verkering gehad en toen zijn we getrouwd”
 
Technisch
Stilzitters zijn de echtelieden nooit geweest. Onder meer heeft Lenie zich geruime tijd bezig gehouden met de verkoop van kinderkleding. Ook nu nog vervelen beiden zich geen moment.
 
Gerard (alias Bob): ”Ik ben nogal technisch. We wonen hier nu veertien jaar en vanaf het begin hou ik me hier in het flatcomplex bezig met de techniek. Ik doe het graag, er is hier ook een goed contact tussen de bewoners onderling.”
Lenie houdt zich graag bezig met handwerken. “Maar het tempo ligt tegenwoordig wel wat lager, hè…”
 
Hechte band
Beiden hebben in hun vrije tijd graag gemusiceerd en zijn vaardig zowel op de alt als op de sopraan saxofoon. De aanleg voor muziek hebben ze kennelijk ook doorgegeven aan dochter Line die aan het Conservatorium is afgestudeerd op de accordeon.
 
Van een vrije woning naar een appartement, beviel dat direct goed?
Lenie: ”Ik zag er eerst wel tegenop, maar het bevalt hier goed. Ik dacht dat ik mijn fruitboompjes en de tuin erg zou missen, maar dat viel mee.”
 
Zowel de dochter als de zoon van het echtpaar woont in de buurt. Line woont in de Koolwitjesstraat in Nieuw Oosteinde, haar broer woont in de Kamperfoeliestrat. Het echtpaar Zwetsloot heeft twee kleinzoons en één kleindochter. 
 
Er is duidelijke een hechte band tussen de familieleden en trots toont Lenie ons een achter glas door de schoonzoon vorm gegeven korte samenvatting van de feiten die er in afgelopen 60 jaar van het huwelijk van Gerard en Lenie hebben plaatsgevonden.
 
Mooie dagen
Ook verheugd zijn beiden over de gelukwens van de zijde van de koning en van de commissaris van de koning. Dat nieuwe burgemeester Gido Oude Kotte die middag persoonlijk zijn gelukwensen komt aanbieden en naast een fleurig boeket daarbij een kopie van de trouwakte heeft meegebracht, wordt uiteraard zeer op prijs gesteld.
 
Afgelopen zaterdag werd in het Wapen van Aalsmeer met familieleden en vrienden het feest al gevierd. “Het zijn mooie dagen,” aldus het zichtbaar genietende bruidspaar.
 
Tekst Leni Paul, foto's Arjen Vos
 
(advertentie)
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel