Adriënne den Hertog: ‘Ik heb hier een droombaan’

Adriënne den Hertog in de rozenkas op de Historische Tuin

Door Leni Paul. De wieg van Adriënne den Hertog stond in Hazerswoude en ze is nu via een omweg in Nieuw Vennep terecht gekomen. Haar werkplek werd vorig jaar de Historische Tuin in Aalsmeer waar ze samen met tuinchef Gerben de Vries vier dagen per week de groene scepter zwaait. “Ik fiets naar mijn werk, een heerlijke rit naar een afwisselende werkkring in het groen.”

De groene wereld is haar niet onbekend. De ouders van Adriënne hadden een boomkwekerij in Hazerswoude en zij koos voor de opleiding in Huis te Lande, de tuinbouwschool, destijds uitsluitend bestemd voor meisjes. In latere jaren werd de school eveneens opengesteld voor studenten van het mannelijk geslacht.

Boomkwekerij
Adriënne:” Met het diploma Huis te Lande op zak ging ik de eerste jaren in een bloemenwinkel werken. Na vier jaar ben ik samen met mijn man en mijn ouders  een boomkwekerij gestart. We kweekten voornamelijk Salix, Hebe en Syringa in pot. We waren veilingkweker, lid van de VBA en onze producten werden daar jarenlang af gezet.”

Theetuin
Aalsmeer, de tuinbouw, het waren geen onbekende begrippen voor je. “Nee, maar toen bleek dat onze inmiddels volwassen kinderen niet voor het tuinbouwvak voelden,  gingen we over iets anders nadenken. We wilden een theetuin opzetten en verhuisden naar het Friese Bergem waar we ons vestigden in een oud pand uit 1921.”

Terug naar de Randstad
Het bleek voor beiden toch niet de droomlocatie te zijn. Het verlangen om toch weer naar het westen te gaan en dichter bij de kinderen te gaan wonen was te groot. Toen dan ook de mogelijkheid daar was om weer terug te keren naar de Randstad en Adriënne de advertentie onder ogen kreeg voor de functie van tuinmedewerker bij de Historische Tuin in Aalsmeer greep ze die kans met beide handen aan. Sinds 1 juni 2022 brengt Adriënne daar vier dagen per week door.

Afwisselend
“Een heerlijke afwisselende baan,” aldus Adrienne die duidelijk uitstraalt het in haar werkkring op de tuin naar haar zin te hebben, “fantastisch, het is zo afwisselend en ook geweldig dat we over zoveel enthousiaste vrijwilligers beschikken. En ook geweldig dat er dit jaar zoveel evenementen werden georganiseerd. Neem alleen al het Jaar van de Sering, ingeluid met een feestelijk ontbijt en muziek waarbij door Saskia Veenswijk het door haar gecomponeerde seringenlied werd gepresenteerd. We hebben een fototentoonstelling, er waren filmvoorstellingen, de gebruikelijke veilingen en nu zitten we nog volop in de Dahlia’s.“

Ook in de werkzaamheden van Adriënne ontbreekt de afwisseling niet. “Nooit een saai moment. Chrysanten pluizen, biologische bestrijding, zaad van lathyrus verzamelen, het bezig zijn in een van mijn lievelingsbloemen, de dahlia, het is heerlijk werken hier en ik fiets dan ook vier keer per week van Nieuw Vennep waar we wonen, naar hier.”

Andere bezigheden
Hoewel haar dagelijks werk ook duidelijk haar hobby is zijn er naast de interesse voor ‘het groen’ nog andere bezigheden die haar levendige belangstelling hebben. “Naast de dagelijkse 28 kilometer fietsen van huis naar werk wandel ik graag, ik houd van lezen en ik ben actief bezig voor de kerk als lid van de Baptistengemeente in de Haarlemmermeer. En ik heb hier op de Historische Tuin met zoveel enthousiaste vrijwilligers echt mijn plek gevonden.”

(Foto’s Jaap Maars)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin