Omgekeerde seringen als gedachtenwolkjes

‘Starting over late’ is een KCA- expositie die nog tot de Sinterklaas te zien is in het Oude Raadhuis. Drie gevestigde kunstenaars Dik Box, Michel van Overbeeke en Claus Pierre Leinenbach bouwden er ieder vanuit hun eigen specialisme een gezamenlijke tentoonstelling.
 
Dik Box is een van hen. Hij is geen onbekende in Aalsmeer. Overigens niet te verwarren met Dirk Box, eigenaar van de kopieerwinkel in de Dorpsstraat. In opdracht van de gemeente maakte veelzijdig kunstenaar Box ooit het waterplastiek voor het gemeentehuis dat in de volksmond al snel ‘de piemels’  werd genoemd.
 
Kunstenaar, vormgever en organisator Dik Box opereert vanuit zijn atelier in Cruquius. Zijn monumentale beelden, mobiles, kinethische objecten of installaties zijn op tal van plaatsen in het land te vinden in de openbare ruimte, van Bolsward tot Rotterdam. In samenwerking met anderen heeft Box een aantal spraakmakende grootschalige projecten georganiseerd, zoals ‘Beeldende kunst op schootsafstand van Haarlem’ in de Genieloods van het Kunstfort bij Vijfhuizen (2012), een gevelproject aan Schouwburg De Meerse (2004, Hoofddorp) en ‘Pionèri con tutti’, (Hoofddorp, 2001) om er maar een paar te noemen.
 
In zijn reguliere werk is de wolk een terugkerend thema waarin hij soms een spreekwoordelijk veld van achtergebleven gedachten verstopt.
 
Gedachten over seringen
Deze keer is het een typisch Aalsmeers onderwerp waarover Box zijn gedachten heeft laten gaan. In het zaaltje aan de tuin zijn een aantal seringen te zien die hij hoogstpersoonlijk van een akker op de Kleine Poel heeft gehaald. De seringen heeft hij omgedraaid en om die seringen heeft hij wolken van gaas gemaakt. Deze gedachtenwolk over de sering, zet dit typisch stuk cultureel erfgoed van Aalsmeers in een volledig nieuw perspectief. Het lijken buitenaardse wezens of insecten die in de paars verlichte ruimte hangen. Het geeft een vervreemdend effect zeker in combinatie met de foto van de anonieme seringenkweker die net een kluit los steekt. Een kunstwerk om even bij stil te staan en de gedachten te laten gaan. Want wat is de toekomst van die sering?
 
De expositie is nog te zien tot en met 4 december in het Oude Raadhuis aan de Dorpsstraat. Elke donderdag tot en met zondag van 14.00 uur tot 17.00 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel