Kwarteeuw radio in Aalsmeer: van piraat naar 24-uurszender

Het is feest bij Radio Aalsmeer. Dit weekend wordt er gevierd dat de lokale zender een kwarteeuw bestaat. De zender doet dat zeer uitgebreid met een receptie op zondagmiddag en een uitzendmarathon van 25 uur in één dag. Een originele vondst en qua timing uitstekend passend vanwege het feit dat de klok een uur terug gezet wordt. Dat maakt dat deze dag 25 uren telt. Alsof dat 25 jaar geleden al zo bedacht is.
 
De oorsprong van de zender ligt in piratenzender MRA, het toenmalige illegale station dat uitzond vanaf de Hornweg in een oud ketelhuis. ‘Music Radio Aalsmeer’ toonde zich toen al maatschappelijk betrokken en deed volgens de overlevering meer dan alleen plaatjes draaien. Er werd in de verschillende programma’s aandacht geschonken aan lokale nieuwtjes op elk gebied.
 
Zelf aan de slag
Op 26 oktober 1991, na vijf jaar voorbereiding, kon Aalsmeer voor het eerst via officiële en legale wijze luisteren naar de eigen lokale radiozender. De programma’s kwamen vanuit de studio in de Weteringstraat. Daar had de Joop van den Ende een hoek van zijn studio’s beschikbaar vrijgemaakt om de omroep te huisvesten. “We moesten wel zelf aan de slag om de muren te plaatsen en alles in te richten,” weet bestuurslid Lennart Bader zich te herinneren, “ met behulp van radiomedewerkers,  waarvan een aantal werkzaam was bij De Vries Scheepsbouw, is er toen een prachtige ruimte gemaakt.” Opmerkelijk was de eerste uitzending wel: een pantomimespeler verrichtte live op de zender een openingsact.
 
Professioneel
Na omzwervingen via Dorpsstraat en het Stommeerkwartier, kwam de studio in 2014 weer terug waar het begon. In Studio’s Aalsmeer heeft de omroep de beschikking over een ruimte die voor lokale omroepbegrippen ongekend professioneel is. De inpandige glazen voorgevel geeft veel bezoekers van het entertainmentcomplex de gelegenheid om de radiomakers in actie te zien.
 
24-uurszender
Van uitsluitend een weekendprogrammering is de zender uitgegroeid naar een 24-uurszender waarop altijd wat te beleven valt. Elke avond vanaf 18:00 uur en gedurende het hele weekend zitten er presentatoren en technici klaar die een uitzending verzorgen. Buiten die uren zorgt de computer voor de invulling van een prettige mainstream muziekkeuze.
 
Hyperlokaal
In een tijd waarin het medialandschap flink veranderd, is het volgens Bader belangrijk om onderscheidend te zijn als station. “Als station zijn we hyperlokaal; het gaat bij ons om wat er in je directe omgeving gebeurt. Dat kan heel klein zijn, maar omdat het letterlijk dichtbij je staat, wil je het weten. Om dat te kunnen doen zijn er momenteel zo’n 90 vrijwilligers actief bij de radio. En die hebben daar een fantastische hobby aan. We hebben uitgerekend dat er in de afgelopen 25 jaar zo’n 400 mensen bij Radio Aalsmeer betrokken zijn geweest, los van de ontelbare gasten. ”
 
Voldoening
Volgens Bader heeft iedere vrijwilliger zijn eigen redenen om radio te maken. “De ene doet dat vanwege geloofsovertuiging, een ander omdat hij een passie heeft voor een bepaalde muziekstijl of interesse. Omdat niemand betaald krijgt, probeer je er samen voor te zorgen dat iedereen er in een leuke sfeer voldoening uit haalt. Waar hem dat in zit? Dat kan vanwege de boodschap die gebracht wordt, de magie van de radio, de waardering die er is voor een gemaakt programma of de lol die je met radiocollega’s hebt.”
 
Groots uitgepakt
Dit weekend wordt dus groots uitgepakt met feestelijkheden. Vanaf komende nacht klokslag 00:00 uur wordt er ieder uur afgeteld van het jaar 2015 naar 1991. De verschillende redacties hebben bergen werk verzet om de recente historie van Aalsmeer in kaart te brengen, aangevuld met gebeurtenissen uit het eigen archief. Het wordt volgens de zender een ware trip langs Memory Lane waarin vele coryfeeën de revue passeren.
 
Op zondag is er een receptie in Crown tussen 14:00 en 17:00 uur waarbij alle luisteraars van harte welkom zijn. Tijdens de receptie zal burgemeester Nobel de vernieuwde website van de zender officieel lanceren.

Foto's: (boven) de opening van de eerste studio op 26 oktober 1991 in de Weteringstraat, daaronder: de opening van de studio in de Dorpsstraat met Willem Barendsen, Lennart Bader, Ron Brandsteder, (die de opening verrichtte) en Joke Wegman (foto's archief Radio Aalsmeer) Lennart Bader in Aalsmeerse omgeving. (foto Arjen Vos)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel