Het favoriete kunstwerk van… Margreet Groot

De Ploegh, een van de oudste en meest gerenomeerde kunstenaarsverenigingen in Nederland, is met achttien kunstenaars neergestreken in het Oude Raadhuis. Er is van alles te zien van schilderkunst, grafiek, keramiek, fotografie, tot en met glas- en beeldhouwkunst en dat in een verscheidenheid aan stijlen. KCA houdt het Oude Raadhuis draaiende met de inzet een grote groep vrijwilligers. Reden genoeg om een aantal suppoosten nu eens aan het woord te laten en te vragen wat hun favoriete kunstwerk is bij deze expositie.
 
Het spits wordt afgebeten door Margreet Groot. Zij is, zo schat ze zelf, alweer een jaar of vijftien actief waarvan het grootste gedeelte als suppoost. Ze draait gemiddeld twee diensten per maand.
 
Westeindergevoel
“Het kwam door Mieneke de Vries, die heeft me opgegeven destijds. Mijn man ging toen met pensioen en er waren mensen nodig. Het leuke zit ‘m voor mij vooral in het kijken naar kunst en in de samenwerking met de andere vrouwen. Als ik nu moet kiezen uit het werk dat hier hangt dan zijn dat de drie schilderijtjes in het halletje van Suus Kooijman. Wat zij maakt is voor mij helemaal het Westeindergevoel. Het is het doorkijkje dat ik soms heb via het Eendengat door de nevel naar Kudelstaart. In haar schilderijen hangt een sfeer van stilte, van winter en tegelijkertijd schept ze ruimte door de gelaagdheid in haar werk. Ja, dat is mijn favoriet van deze expositie.”
 
Warme bijenwas
Beeldend kunstenaar Suus Kooijman zegt over haar schilderijen dat ze op foto’s lijken die bedekt zijn met een laag ijs. “De vage voorstellingen hebben door het gebruik van bijenwas, een transparant en immaterieel voorkomen. De warme bijenwas met de pigmenten vloeien door en over elkaar heen tot een voorstelling waarover ik me keer op keer laat verwonderen.”
 
Herinneringsbeelden
De voorstelling mag volgens de kunstenares voor de beschouwer vragen oproepen, een verhaal vertellen, of er gewoon zijn met iets wat je toe wilt laten, een emotie, gedachten of herinneringen. “Zo werk ik ook aan mijn schilderijen,” zegt ze,  “ik bouw lagen op, waarbij herinneringsbeelden een onderdeel worden van het schilderproces. Het feit dat je kunt zien dat er meerdere lagen zijn is belangrijk. Dat maakt dat het beeld zich niet aan de oppervlakte afspeelt, maar ook daarbinnen.”
 
Suus Kooijman woont en werkt in Achterveld. Zij volgde haar opleiding aan de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht.
 
Diversiteit
Zo zijn in elk zaaltje van het Oude Raadhuis kunstwerken te bewonderen in een expositie die haar kracht vindt in de diversiteit. Alles gemaakt door de professionals van De Ploegh. De tentoonstelling loopt nog door tot en met 12 maart elke donderdag tot en met zondag van 14.00 uur tot 17.00 uur, Dorpsstraat 9 Aalsmeer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin