Het favoriete kunstwerk van… Joke van Klink

De Ploegh, een van de oudste en meest gerenomeerde kunstenaarsverenigingen in Nederland, is met 18 kunstenaars neergestreken in Het Oude Raadhuis. Er is van alles te zien van schilderkunst, grafiek, keramiek, fotografie, tot en met glas- en beeldhouwkunst en dat in een verscheidenheid aan stijlen. KCA houdt Het Oude Raadhuis draaiende met de inzet een grote groep vrijwilligers. Reden genoeg om een aantal suppoosten nu eens aan het woord te laten en te vragen over wat hun favoriete kunstwerk is bij deze expositie. Deze keer de favoriet van Joke van Klink.
 
Van Klink is al weer heel wat jaren actief voor het KCA. Ze houdt van kunst dat is aan alles te merken. Wat haar betreft is er dan ook nog veel meer te zien dan het toch niet geringe aanbod in Aalsmeer. Ze hoeft niet lang na te denken als haar wordt gevraagd wat haar favoriete kunstwerk is van deze Ploegh-expositie. Ze kiest één van de schilderijen van beeldend kunstenaar Adri Langebroek uit. Het hangt in de Grote Zaal.
 
Gekke discrepantie
“Misschien is het wel mijn Rode Vrouwen verleden, maar ik hou er van als een vrouw 'the lead' heeft. In kunst die ik thuis heb is dat in ieder geval zo. Ik vind dat een aangename afwisseling. Vaak zijn vrouwen als lustobject afgebeeld, maar hier zie je een frêle hoofdje met een paar benen dat gemaakt is om te dansen. Het is eigenlijk ook een gekke discrepantie, want die benen zijn in verhouding kolossaal. Tegelijkertijd hangt er een soort dreiging door de donkere schaduw boven dat dansende stel. Je ziet dat ze het wel aan gaat. Het schilderij heeft relatief koele kleuren, maar die gele lijn is als een verhitte rand tussen de man en de vrouw. Het is het soort chemie dat alleen tussen mannen en vrouwen kan ontstaan. Tenminste als je uitgaat van traditionele verhoudingen.”
 
Mens in het landschap
Adri Langebroek vindt dat elk werk dat hij exposeert uiteindelijk een verhaal wordt van de kijker zelf. Adri Langbroek (1946) volgde zij opleiding aan Academie voor Beeldende Kunsten in Utrecht. Hij woont en werkt in Nijkerk. De rode draad in al zijn werk is “de mens in het landschap”. Zijn bijzondere werk bestaat uit verhaallijnen die hij vorm geeft in kunstwerken op en in karton. Het zijn lagen die hij graveert, etst en schildert, waarna hij het eindbeeld aan de kijker laat.
 
Eigen verhaal
De basis voor zijn werk ontleent hij aan teksten, muziek, reizen en het leven zelf, waarin komen, ontmoeten en afscheid elementen zijn.  “De vormgeving van mens en landschap krijgt daardoor een eigen vorm en kleur. Soms zijn dit heftige momenten vol en rijk, terwijl een andere periode die van rust, leegte en ruimte is,” zo zegt de kunstenaar op zijn website. “In mijn werk zijn vaak meerdere figuren weergegeven, dan weer is het een eenling, die haar of zijn gedachten de ruimte geeft. Het landschap, de figuur en de daarbij ingevulde elementen waarin deze zich bevindt, is tevens zijn herinnering. De kijker kan zijn eigen gedachten projecteren op de figuur en het landschap en zo zijn eigen verhaal vormgeven.”
 
De tentoonstelling in Het oude Raadhuis loopt nog door tot en met 12 maart elke donderdag tot en met zondag van 14.00 uur tot 17.00 uur, Dorpsstraat 9, Aalsmeer.
 
Foto en tekst Jan Daalman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin