‘De Zwarte Ruiter’ in Oud Nuus

Zowel op de voor- als de achterzijde van de laatste editie van Oud Nuus prijkt een molen. In dit nummer veel aandacht voor de molen 'De Zwarte Ruiter' en hoe deze nu eigenlijk aan zijn naam is gekomen.

De geschiedenis van de reformatie in Kalslagen wordt door Thom van Zanten beschreven aan de hand gegevens over de laatste priesters en de eerste dominees die ze opvolgden. Ergens tussen 1570 en 1585 is het dorp overgegaan van katholiek naar gereformeerd. 
 
Een eeuw later
Vier auteurs kijken een eeuw terug met hun verhalen. Hans Alderden leidt een opstel in dat de destijds twaalf jaar oude Jaatje (Jore) Buis schreef onder de titel ‘Brand’. Dat was in 1917 toen er brand uitbrak op de boerderij van W. Keessen op Uiterweg 208/210.
 
Ook zo’n eeuw oud is de nieuwjaarswens van Aagje Maarse die haar ‘opoe’ wenst: “geen krankheid, smart of ongeluk in uw nabijheid”. Cees van Dam kijkt via het blad De Tuinbouw terug naar onder meer een rozententoonstelling in het Oosteinde. Koningin Wilhelmina en prins Hendrik komen op bezoek. Tenslotte verhaalt Jan Willem de Wijn over de watersnood van 1916 en zoomt daarbij in op de inzet van vele militairen uit de Stelling van Amsterdam die binnen de Groep Schiphol in het Vak Aalsmeer waren gelegerd. 
 
Verkrijgbaar
De nieuwe Oud Nuus is in de Aalsmeerse boekhandels verkrijgbaar en kost €5,00. Een lidmaatschap van Oud Aalsmeer (met vier gratis nummers per jaar) bedraagt €18,50. Penningmeester Annigje Leighton-van Leeuwen is bereikbaar onder (0297) 323553.
 
Afbeelding: Oud Nuus, de eerste ‘Zwarte molen’ stond aan de oever van het Haarlemmermeer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin