ACOV maakt mooie vertoning van Messiah

Zo'n 300 belangstellenden schoven zaterdagavond aan in De Bloemhof. Niet voor het aanschouwen van een sportspektakel maar om de 'Messiah' van Georg Friedrich Händel te beluisteren. De Aalsmeerse Christelijke Oratorium Vereniging (ACOV) maakte er samen met het orkest en de vijf solisten een mooie vertoning van.
 
Is het Handel of Händel? Concertbezoekers die het zich afvroegen, vonden in het programmaboekje het antwoord: het mag allebei. Hij werd genoemd als een Engelse barokcomponist van Duitse afkomst. Waarmee meteen verklaard werd waarom het stuk wat werd opgevoerd bekend staat als 'The Messiah' en niet als 'Der Messias'. Hoewel ze daar in Duitsland weer heel anders over denken.
 
Geen wanklank
Het programmatboekje liet ook een inlegvel zien. Dat vermeldde dat bariton Marijn Zwitserlood ziek moest afhaken en werd vervangen door Pieter Hendriks. Andere solisten waren Merel van Geest, Merlijn Runia en Adrian Fernandes en het geheel stond onder leiding van dirigent Danny Nooteboom. Geen wanklank viel te noteren bij de verrichtingen van deze professionele stemgebruikers. Bijgestaan door het orkest met de spitsvondige naam 'Strijklicht' bekoorden zij het publiek in hoge mate.
 
Stoorzender
Over licht gesproken, dat was voor de pauze wel een tikkeltje ondermaats. De solisten stonden door het ontbreken van het letterlijke strijklicht in het donker te zingen. En de felle spots op het muziekboek van dirigent Nooteboom schenen juist weer hinderlijk in de ogen van het publiek. Waaruit blijkt dat het niet meevalt om alle onderdelen van een concert tot een harmonieus geheel samen te kneden. Dat daarbij ook nog de kachel van de sporthal het liet afweten was eveneens een stoorzender in het geheel. Na de pauze was het lichtprobleem in elk geval verholpen. Met het aanlaten van een extra rij lampen was het publiek nu wel een blik gegund op de prachtjurken van de sopranen. Door dit verbeterde uitzicht leek het gelijk ook enkele graden warmer in de hal.
 
Angstvallig stil
Het koor, bestaande uit ruim vijftig vaste- en aangevuld met zo'n dertig gastzangers, beleefde zichtbaar en hoorbaar genoegen aan de opvoering van het Bijbelse evangelie. Hartstochtelijk werd er gezongen. Met het majestueuze 'Hallelujah' als een van de hoogtepunten. Het bleef een paar tellen angstvallig stil na het doven van de laatste klanken van het gezongen 'Amen', maar nadat er een ovationeel applaus losbarstte werd er door alle uitvoerenden weer ontspannen adem gehaald. De waardering was duidelijk groot voor de prestatie van koor en musici die de hulde dankbaar in ontvangst namen.
 
Foto's en tekst Arjen Vos (zie ook de gallery)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel