Ondernemende bestuurders

Laatst sprak ik met een man die zijn eigen bedrijf had. Twee jaar geleden was hij voor zichzelf begonnen. Het bedrijf liep nog niet heel goed, misschien een paar duizend euro aan omzet in het kwartaal. Maar deze ondernemer, laten we hem Jeroen noemen, bleef doorgaan. Hij had het vertrouwen in zijn bedrijf dat dit in de toekomst een ongelofelijk goed lopende onderneming zou worden.

Afgelopen week moest ik nog eens denken aan het verhaal van Jeroen. Apart is zo’n ondernemer toch eigenlijk. Hij kenmerkt zich door het nemen van risico, doortastendheid en zijn hands-on-aanpak. Niet doorschuiven maar aanpakken om het maar zo te zeggen.

In eerste instantie leek het mij helemaal niets om in de schoenen te staan van Jeroen. Weinig omzet, hij moest bij zijn moeder wonen omdat hij anders de lasten niet rond kreeg. Heel luxe was zijn leven niet, alles stond in het teken van het bedrijf. Maar achteraf ben ik tot de conclusie gekomen dat de wereld wel wat meer types als Jeroen kunnen gebruiken, beginnend in de politiek.

Want wat zouden wij in Nederland geholpen zijn met bestuurders die een ondernemende aanpak hebben. Net noemde ik al het durven nemen van risico, doortastendheid en een hands-on-aanpak. Vaak is het tegenovergestelde waar in de politiek.

Zo nemen veel bestuurders geen enkel risico, want wat nou als het fout gaat? Dan zouden mensen wel eens boos op je kunnen worden en dan ben je je zetel opeens kwijt.

Doortastendheid is ook wel eens ver te zoeken. Zo zeggen veel bestuurders aan het begin van hun zittingsperiode van alles aan te willen pakken. Maar de helft van de voorstellen vangt uiteindelijk alleen stof op de plank waar het op blijft liggen.

Het zijn dingen die mij vaak irriteren in het veld waarin ik opereer; natuurlijk spreek ik nu alleen over de gevallen waar ik zelf ervaring mee heb. Of er iets aan gaat veranderen? Ik denk eerder dat het bedrijf van Jeroen over drie jaar winstgevend is dan dat wij straks ondernemende bestuurders hebben.

Jason Pijnaker is jong (18) en liberaal. Student rechten. VVD-fractieassistent. Voelde zich al jong aangetrokken tot het politieke metier. Wil acht jaar vlammen in de Aalsmeerse arena. Klapt niet dicht als hij in het openbaar spreekt.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel