De Nieuwe Meer: van besloten club tot bar/bistro en jazzeiland

 
De Nieuwe Meer was een clubgebouw voorbij de spoorlijn die eindigde in twee ingegraven stootjukken die ik indertijd ‘buffers’ noemde. Daarachter eindigde Aalsmeer – het pontje had een soort toegangspoort met de waarschuwende tekst ALLEEN VOOR LEDEN. Die leden waren vooral ‘boeierlui’, dus watersporters die niet uit dit dorp kwamen.
 
Jeugdzonde
In het Aalsmeerse verkiezingsprogramma van d’66 (zoals D66 in 1970 nog heette) staat: ‘Aalsmeer heeft zich altijd van het water afgewend, als ware het een jeugdzonde’. Dat is voorgoed voorbij. Op mooie zomerdagen krioelt het ‘op de Poel’ inmiddels van naar elkaar zwaaiende Aalsmeerders. En de Uiterweg, ooit een doodarm kwekersweggetje, is bijna volgebouwd met miljonairsvilla’s en andere boerderettes. Plezierjacht naast de deur is het ideaal.
De Westeinderplassen zijn gedemocratiseerd; waterrecreatie is niet meer alleen voor de ‘happy few’. Gelukkig.
 
Jazzcafé
En de Nieuwe Meer is daarin meegegaan. Bij de KCA-jazzconcerten in Bacchus kon je steeds meer leden aantreffen, die genoten van de informele en intense muziekbeleving die een ‘jazzcafé’ kan bieden. Tot wij – met ‘wij’ bedoel ik clubvoorzitter Henny Essenberg, Reinoud Staps van Bacchus en mijn persoontje namens KCA – tot wij dus op het idee kwamen om aan het slot van de Westeinder Waterweek een heel jazzweekend te organiseren.
 
Succes
Ik hou niet zo erg van het woord ‘succes’. Alles is een succes, tegenwoordig; let maar eens op hoe vaak in de kranten en op de tv het woord gebruikt wordt… Maar een succes was het, dat eerste weekend van juli 2014, met ‘sterren’ (weer zo’n woord!) als de zangeressen Katelijne van Otterloo en Deborah J. Carter, en de trompettist Michael Varekamp. En de veelzijdige trompettist keerde terug in 2015, met de beroemde klarinettist Bernard Berkhout. In datzelfde weekend hoorden we nog de enthousiaste trompettiste Saskia Laroo en pianist Pieter van Santen ‘and friends’. Een traditie was onmiskenbaar geboren – en die kan niet meer stuk!
 
Zondagmiddag
Inmiddels, is er bedacht, wordt er een maandelijkse zondagmiddag bestemd voor jazzconcerten. Het spits werd afgebeten door het trio van de swingende pianist Jos van Beest die het overvolle clubhuis deed schudden. Op eerste Paasdag zagen we het virtuoze kwartet van trompettist/zanger Herman Nijkamp met saxofonist Jacco van Santen. Straks, op 24 april, verschijnt de Aalsmeerse zangeres Katelijne van Otterloo (zie foto) en op 5 juni Hammond-organist Elvis Sergo. De Westeinder Waterweek wordt weer besloten met een jazzfeest in het weekend. Verwacht worden:
 
·      Vrijdag 1 juli 21 uur – Leo’s Drugstore: een zevenmansband uit het jazzy hart van Zuid-Holland;
·      Zaterdag 2 juli 21 uur – Zangeres Colette Wickenhagen met saxofonist Robbert Tuinhof;
·      Zondag 3 juli 16 uur – As Good As It Gets – ‘wegens enorm succes geprologeerd’: de opzienbarende band van trompettist Michael Varekamp en klarinettist Bernhard Berkhout.
 
Zo heeft de Nieuwe Meer zich ontwikkeld van een geïsoleerd eiland tot het kloppend, swingend hart van Aalsmeer – en je kunt er nog lekker eten ook! 
 
Pierre Tuning is journalist. Vele jaren redacteur bij het NOS Journaal. Gerespecteerd raadslid van D66, later PACT, inmiddels geen lid meer. Liefhebber van jazz, steekt dat niet onder stoelen of banken. Polijst zijn teksten. Houdt van een biertje. Eigenwijze kerel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin