Column: ‘Voorjaar’

Foto: Gert-Jan Overbeek

Door: Gert-Jan Overbeek. Het voorjaar komt eraan. Het wordt langer licht en de tuin heeft een opknapbeurt nodig. De struiken en bomen moeten worden gesnoeid om een mooiere vorm en of een betere opbrengst te krijgen.

Sommige klussen heb ik al in het najaar gedaan, de heg goed teruggesnoeid, de waterloten in de prunus eruit geknipt, zodat hij in weer uitloopt en zijn mooie lichtroze bloesem kan laten zien.

Nu zijn de bomen aan de beurt. Met een gebaar van ‘dat doe ik even’, plaats ik de ladder tegen een dikke tak en klim omhoog. Ik knip de takken om me heen weg tot het eerste uitlooppunt en wurm me daarna tussen de dikke takken in de boom. Telkens knip ik de takken weg en geniet van mijn boompjeklim-avontuur. Een paar keer de ladder verplaatsen om de andere kant van de boom te kunnen bedienen en na een paar uur knippen is de boom toe aan een grondige inspectie. Zitten er nog ergens loten, die ik ben vergeten? Mijn vrouw werpt nog even een kennersblik in de boom, wijst me op wat vergeten takken en dan is deze boom klaar voor het voorjaar. Ik hang de nestkastjes terug en verwijder de laatste restjes wintervoer. Het is aan de vogels, die mij intussen vanaf veilige afstand gadeslaan, of hun vernieuwde onderkomen er mee door kan.

Dan de borders. Het oude blad wat ik in de winter heb laten liggen, heeft zijn werk gedaan: de plant beschermd tegen de vorst. Ik knip het weg en zo komt de plant tevoorschijn. Als ik goed kijk zie ik de nieuwe uitlopers al verschijnen. Sommige planten steek ik met de spa weer in hun oude vorm af, omdat ze anders de hele tuin overwoekeren, andere laat ik juist uitlopen, zodat ze langzaam hun plaats weer innemen. Dan spit ik de grond met blad en al nog een keer om, hark het geheel glad en dan liggen ook de borders er weer fris bij.

Ik ben er nog niet. Nu het gras nog egaliseren en ontdoen van molshopen (die hopelijk wegblijven). De kantjes steek ik netjes af en ik maai het gras voor de eerste keer dit jaar.

Als laatste pak ik de hogedrukspuit en spuit de tegels in de zithoeken schoon zodat het tuinmeubilair op zijn plaats kan worden gezet. Daarmee is de klus geklaard. Is niet alleen de tuin klaar voor het nieuwe seizoen maar heb ik ook zelf het gevoel dat ik mijn dorre takken en bladeren achter me laat. Door regelmatig schoon schip te maken kan ik er weer met frisse moed tegenaan. Zowel mijn vrouw als ik laten ons na gedane arbeid wegzakken in onze tuinstoelen en kijken onder een voorzichtig voorjaarszonnetje uit naar wat het nieuwe leven ons gaat brengen.

Gert-Jan Overbeek is actief lid van de Alphakerk die wekelijks op zondag samenkomsten houdt in het Kudelstaartse Dorpshuis. Als vertegenwoordiger van die kerk is hij al vele jaren betrokken bij interkerkelijk platform Aalsmeer Over Hoop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel