Zwemplezier valt in water door blauwalg

We gaan deze week tropische temperaturen tegemoet. Des te lekkerder dat we in onze gemeente dan toch een paar plekjes hebben om verkoeling te zoeken. Helaas valt door blauwalg het afkoel- en zwemplezier op twee van die plekjes in het water.

Het Poelwater bij de Kudelstaartse Loswal is elk jaar wel aan de beurt, maar nu vormt ook het water bij het Surfeiland een gezondheidsrisico. Er is geen zwemverbod, en men kan/mag dus zelf bepalen of een verfrissende duik het risico waard is. Het advies luidt echter, en met name voor jonge kinderen en ouderen, een andere zwemplek op te zoeken.

De effecten van een blauwalg-vergiftiging zijn meestal 12 uur na blootstelling merkbaar. U kunt te maken krijgen met de volgende symptomen: hoofdpijn, huiduitslag, maagkramp, misselijkheid, braken, diarree, koorts, een pijnlijke of rode keel, oorpijn, oogirritaties, lopende neus of gezwollen lippen.

Bij honden sneller dan bij mensen
Ook voor de viervoeters is vergiftiging met blauwalg een gezondheidsrisico. Verschijnselen die kunnen optreden zijn: ademhalingsproblemen, loomheid, overmatig kwijlen, braken, diarree, plassen, gebrek aan coördinatie, krampen. Bij honden kan het proces van blootstelling tot ziek worden veel sneller verlopen dan bij mensen. De eerste symptomen kunnen zich al na een kwartier openbaren. Bovendien kan de hond binnen 30 tot 60 minuten komen te overlijden. Neem bij een vermoeden van vergiftiging altijd contact op met de dierenarts.

Tekst: Mariëlle Wegman, foto archief AalsmeerVandaag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel