Zwemmen mag weer, maar makkelijk wordt het niet

“We moeten onze hoofden er nog flink over breken,” zegt ESA directeur Marten van Maastrigt. Komende maandag zijn de eerste badgasten sinds anderhalve maand weer welkom in De Waterlelie maar het protocol wat nageleefd moet worden is streng. In grote lijnen ligt het plan van aanpak wel klaar, misschien met hier en daar nog wat aanpassingen. Ook wat de opening van het buitenbad betreft is er nog een puzzel te maken.

Als op 18 mei om 07:00 uur de deuren naar het zwembad open gaan, is het voor zowel de zwemmers als het zwembadpersoneel behoorlijk wennen aan nieuwe regels. Allereerst zullen liefhebbers zich per email moeten aanmelden om het gewenste tijdstip te reserveren. Omkleden gebeurt in de kleedkamers van de naastgelegen nieuwe sporthal. Daarvandaan moeten de spullen meegenomen worden richting zwemzaal want aan het einde van de oefening vindt het aankleden wel weer plaats in de kleedkamers van het zwembad. Dit eenrichtingverkeer is ter voorkoming dat komende en gaande zwemmers elkaar treffen. Alleen op het hele uur kan het water worden betreden waarna er drie kwartier uitsluitend baantjes getrokken mogen worden.

“Douchen voor het zwemmen blijft verplicht,” aldus de directeur, “we willen niet dat de gemiddeld één miljard bacteriën die een mens bij zich draagt in het zwemwater terecht komen. Als de drie kwartier om zijn, hebben wij een kwartier de tijd om alles achter de zwemmers te desinfecteren. Dat betreft onder meer de wc’s, de kleedkamers en de deurklinken. We zetten daar extra mensen voor in.”

Het zwembad gaat uit van één zwemmer per tien vierkante meter water. “We kunnen in dat geval ruim 50 zwemmers hebben maar beginnen toch voorzichtig met 30. En dat alleen op maandag, dinsdag en donderdag vanaf 07:00 uur.”

Geen massaal feest
Ook het leszwemmen gaat weer van start. Het was volgens Van Maastrigt een domper voor de de 160 kinderen die half maart zouden afzwemmen. Net op het moment dat de coronamaatregelen werden afgekondigd. Die kinderen krijgen nu in kleine groepjes les waarna ze op 24 mei op mogen voor hun diploma. Anders dan gebruikelijk zal dat geen massaal feest worden. Per kind is er maar één ouder welkom om de prestatie bij te wonen. Recreatief zwemmen zit er nog niet in. Vanaf 1 juni hoopt Van Maastrigt het buitenbad gereed te hebben voor het zomerseizoen maar zeker is dat allerminst. “Wellicht wachten we daarmee tot de schoolvakantie. Waar we aan denken is dat we in shifts open gaan om toch zoveel mogelijk mensen kans te geven op een bezoek. Bijvoorbeeld in drie blokken per dag en dan met een gelimiteerd aantal bezoekers. Ook daar moeten we goed over nadenken.”

Tekst en foto Arjen Vos

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel