Zorgen over verplaatsing JOP naar Bilderdammerweg

Omwonenden en leden en bestuur van Tennisvereniging Kudelstaart (TVK) maken zich zorgen over de komst van de Jongerenontmoetingsplaats (JOP) bij de skatebaan aan de Bilderdammerweg. De bedoeling is dat de bestaande JOP op korte termijn weggaat bij de Proosdijhal en dat er een nieuwe plek gecreëerd wordt tussen de skatebaan en de basketbalkooi aan de parkeerplaats van TVK. Het welkomstbord voor de jeugd staat er zelfs al.

Woordvoerders van TV Kudelstaart en buurtbewoners, die liever niet met hun naam in de media willen komen, zijn teleurgesteld over de gang van zaken: “Begin van dit jaar ontvingen wij als vereniging een brief dat de gemeente voornemens is de JOP hier te plaatsen. De omwonenden wisten hier toen nog niets van en via via kwamen we hier achter.”

Herrie, rotzooi en onveilig gevoel
De bewoners in het gebied van de Proosdijhal kregen de toezegging dat de JOP in 2019 weg zou gaan en dat gaat nu dus ook gebeuren. “Als reden wordt gegeven dat het gebied heringericht wordt, maar daar is helemaal nog geen sprake van. De jeugd wil zelf helemaal niet weg, hebben we gehoord. Volgens de gemeente is de nieuwe plek samen met de jongeren uitgekozen, wat ons vreemd lijkt gezien het verleden. Er is eerder al geprobeerd om de jeugd hier naartoe te krijgen door het plaatsen van een bus, maar daar werd weinig gebruik van gemaakt. Ze zitten toch het liefste meer in de woonwijk.”

De tennisvereniging had daar toen ook al overlast van. Herrie, rotzooi en vaak een onveilig gevoel bij leden. “Wij krijgen hier iedere avond veel bezoekers die hun auto veilig willen parkeren,” vervolgen de heren, “en wat denk je van al die kinderen die over onze parkeerplaats naar RKDES fietsen voor hun voetbaltraining. Of de kinderen die een gezellig potje willen basketballen. Die worden ongewild bij de groep jongeren van de JOP betrokken want het worden twee open containers.”

Geen overleg, geen inspraak
De heren hebben begrepen dat er een grote heg geplaatst wordt aan de kant van de Ambachtsherenweg. “Omdat daar een sloot ligt wordt gezegd. Wij noemen dat meer een geultje met nauwelijks water. Mag de naam sloot echt niet dragen. En die ligt daar al jaren. Maar voor deze 15 tot 25 jongeren staat veiligheid hoog in het vaandel blijkbaar.”

Wat hen het meeste stoort is de manier waarop de gemeente gecommuniceerd heeft. “Het was een mededeling dat de JOP op deze plaats komt. Geen overleg, geen inspraak, niks. Ook de Dorpsraad van Kudelstaart was hierover niet geïnformeerd. Wij hebben uiteraard bezwaar gemaakt en onze zorgen ge-uit. Er werd gezegd dat deze plek de enige optie is in Kudelstaart. Wij hebben alternatieven aangedragen zoals bij het einde van de parkeerplaats van RDKES bij het Corrie Vonkpad. Maar die plek kende projectleider Van Rijn niet eens.”

Schandalig
Frank van Rijn, projectleider en adviseur jeugd bij de gemeente is een aantal weken geleden samen met wethouder Robbert-Jan van Duijn naar de plek komen kijken. “Toen werd gemeld dat de JOP er sowieso komt en dat we een procedure in kunnen gaan met bezwaarschriften, kort geding etc. Naar aanleiding hiervan hebben we een petitie aangeboden met 198 handtekeningen. Daar moet je als gemeente toch iets mee doen, maar op onze brief en deze petitie hebben we nog niets gehoord. Dat vinden we schandalig.”

De afgevaardigden zijn overigens niet tegen een jongerenontmoetingsplek. “Wij begrijpen dat de jeugdige Kudelstaarters een plek moet krijgen waar ze samen kunnen komen. Maar we willen worden gehoord en vinden wel dat er goede afspraken gemaakt moeten worden. De plek komt er voor tien jaar en ook al is de groep jongeren nu goed aanspreekbaar volgens de gemeente, wat gebeurt er in de loop der tijd? En wat als er jongeren van buiten hier aansluiten of er drugs gedeald gaat worden. Dat zien we nu al gebeuren op de parkeerplaats.”

De heren willen bijvoorbeeld cameratoezicht, een meldpunt voor het melden van overlast, regelmatig handhaven en wanneer er schade is, dat dit bij de jeugd en hun ouders of bij de gemeente verhaald kan worden. “Dat gaat niet zomaar, werd gezegd. Te gek voor woorden. De gemeente en dus in feite wij als burgers steken hier veel geld in, dan moeten er ook afspraken gemaakt kunnen worden. Je moet dit voor zijn.”

Hoorzitting
Vreemd vinden de heren het ook dat er vergunning komt dat er in het weekend tot 01.00 uur gebruik gemaakt mag worden van de JOP. “Er wordt ook licht bij geplaatst en wij mogen op de tennisvereniging geen buitenlicht meer hebben na 23.00 uur, met uitzondering van een paar dagen per jaar tijdens een toernooi. Na die tijd mogen wij ook geen geluid meer hebben buiten. Verwachten ze bij de gemeente dan echt dat de jeugd geen lawaai maakt tot in de nacht?”

De Kudelstaarters zeggen eerder bezig te zijn geweest om verlichting te laten plaatsen op het fiets-voetpad achter het park. “Het is daar pikkedonker en veel veiliger om daar licht te hebben. Maar dat mocht niet omdat dit niet past in een landschappelijke omgeving. Hier en daar een klein lichtje dat gaat branden als er iemand langskomt zou al voldoende zijn. Het licht zou door de tennisvereniging voorzien kunnen worden. Maar helaas mag dat niet, maar blijkbaar mag er wel licht een paar meter verder in deze, in onze ogen, nog meer landschappelijke omgeving.”

Aanstaande donderdagochtend is er een korte hoorzitting op de gemeentehuis van Amstelveen. Daar krijgen de tennisvereniging en de omwonenden de mogelijkheid hun bezwaren nogmaals toe te lichten. “Als we heel eerlijk zijn verwachten we hier niet zoveel van, maar we zullen zien. We willen vooral serieus genomen worden. Het laatste woord is hier nog niet over gezegd.”

Tekst en foto's: Ilse Zethof
 

(advertentie)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin