Yuverta gaat voor groener en uitdagender buitenruimte

Jurjen Hoogervorst met twee leerlingen bij het insectenhotel

Door: Conny Vos. Een hoptuin, een algenkwekerij en duurzame picknicktafels. De mbo-opleiding van Yuverta krijgt een nog groenere uitstraling met een toekomstgerichte buitenruimte. Projectmanager en docent groen Jurjen Hoogervorst is enthousiast over de plannen. “We willen de schooltuin weer uitdagend en herkenbaar maken, zodat we weer meer het karakter van de oude tuinbouwschool terug krijgen. Daarvoor hebben we het ontwerpbureau MTD Landschapsarchitecten ingeschakeld. Alle vaksecties zijn erbij betrokken geweest. Het definitieve ontwerp is nu klaar en we gaan naar de uitvoerfase. In de meivakantie beginnen we en in de zomervakantie willen we het grootste deel afmaken.”

Groen voor blik, dit gedeelte van de school is straks autovrij

De parkeerplaatsen, nu nog pal naast het gebouw, worden naar de overkant, richting voormalig Proefstation verplaatst. De entree wordt daardoor autovrij en door de aanplant van bomen een stuk groener. Op de fietsenstalling komt een dakbedekking van sedum. De oevers van het omringende water gaan natuurvriendelijk aflopen. Er komen teeltbedden waar leerlingen een duurzame manier van kweken kunnen uitproberen met onder andere algen en zeewier. Tussendoor staan picknicktafels die gemaakt zijn van gerecycled plastic en ook geschikt zijn voor mindervalide leerlingen. “Doordat er meer buiten afspeelt, zien de leerlingen ook waar anderen mee bezig zijn en worden de lessen actiever en praktischer,” aldus Jurjen.

De fietsenstalling krijgt een opknapbeurt en een sedumdak

Na fusie nieuwe visie
In september 2021 veranderde de naam Wellantcollege in Yuverta. Yuverta in Aalsmeer is gespecialiseerd in bloem, groen en styling, teelt en handel. “Door de fusie hebben we een nieuwe visie gekregen. We proberen alles circulair en klimaat adaptief aan te pakken,” legt Jurjen uit, “bijvoorbeeld voor de opleiding bloem en styling gaan we een bloemenpluktuin aanleggen, zodat ze via de openslaande deuren hun bloemen zelf kunnen plukken. Nu komen ze nog van de veiling. Ze krijgen kleine proefkasjes voor de teelthandel, daar kunnen ze testen doen met licht en voedingsstoffen. De insecten van ons insectenhotel en ons solitaire bijenhotel kunnen weer gebruik maken van die bloemen. Bij de ‘opleiding dier’ krijgen de dieren grotere hokken, zodat ze dierlijk gedrag kunnen vertonen. Zij zorgen weer voor de natuurlijke bemesting.”

De piramide van Cornelis Rogge

Buitenterrein openstellen 
Ook wordt er gekeken naar de buurt waar de school staat. “We zijn onderdeel van de maatschappij en willen meer interactie met de buren. Daarom komt er een groot voedselbos met een wandelpad erdoorheen. Voor ons is het studiemateriaal en voedsel voor de dieren, maar de buurt mag er dan van meegenieten. Ik ben ook bezig om de roestvrijstalen piramide die bij onze school staat, op te laten nemen in de kunstroute. Het kunstwerk is gemaakt door de bekende kunstenaar Cornelis Rogge. Het symboliseert de kassen van de tuinbouw en heet ‘moment van reflectie’. Verder hebben we een object dat eigenlijk in het midden hoort te staan van de beeldengroep bij de Westeinderplas. Het is gemaakt door leerlingen en oud-docent Liesbeth Eilders. Beide kunstenaars zijn inmiddels overleden. We willen het buitenterrein graag gaan openstellen voor publiek.”

Bier van Yuverta hop
Dat publiek kan dan gelijk de hoptuin zien die aan de andere zijde van de school moet komen. “We hopen dat een brouwerij een speciaal biertje van de hop kan maken. De groene wand is ook goed voor de schaduw, want het wordt soms erg heet in de lokalen,” geeft Jurjen aan. Vier jaar geleden stopte hij met zijn werk als hovenier en kwam als zij-instromer bij het mbo binnen. Door zijn kennis van groen en de lesstof van de leerlingen is hij de juiste persoon om het project van de toekomstgerichte buitenruimte te begeleiden.

Open dag 2 februari
Vrijdag 2 februari van 16 tot 20 uur is er open dag op de mbo-locatie van Yuverta aan de Linnaeuslaan. Iedereen is van harte welkom om langs te komen.

(Foto’s Arjen Vos)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin