Werknemers FloraHolland jarenlang blootgesteld aan asbest

(Foto archief AV/Arjen Vos)

Door: redactie. Bloemenveiling FloraHolland heeft werknemers van de technische dienst jaren blootgesteld aan asbest. Personeel moest in het gebouw in Aalsmeer bij werkzaamheden soms zagen en boren in asbestplaten. Daarmee heeft het bedrijf volgens de kantonrechter in Amsterdam onrechtmatig gehandeld. De zaak was aanhangig gemaakt door Bureau Beroepsziekten van het FNV ten behoeve van circa vijftien aan asbest blootgestelde werknemers.

FNV-bestuurder Jeroen Brandenburg in een bericht op de vakbondsite: “Dit is echt heel goed nieuws. We hebben er, samen met onze leden, hard voor geknokt om een ‘verklaring voor recht’ te krijgen en de waarheid in deze onverkwikkelijke zaak vast te leggen. Jarenlang wist Royal FloraHolland dat er met asbest was gewerkt en dat de medewerkers hieraan zijn blootgesteld.”

Brandenburg zegt dat het vonnis geldt voor alle werknemers van Royal FloraHolland die aan asbest zijn blootgesteld. Als een van de medewerkers ziek wordt zal het bedrijf met een schadevergoeding moeten komen. Dat kan wel lang duren, een asbestgerelateerde ziekte openbaart zich soms pas na 30 tot 40 jaar. “Maar mocht zich dat voordoen dan staat nu op voorhand vast dat er blootstelling is geweest,” aldus de vakbondsman. 

Golfplaten, dak en wanden
In 1972 bij de bouw van Royal FloraHolland werden asbesthoudende bouwmaterialen toegepast, onder andere ‘puntdaken’ van asbest golfplaten in de negen bloemenstraten. Bij de afdelingen import en fustwasserij was een asbest-dak bevestigd. Bij uitbreiding van het gebouw in de jaren ’80 werden asbesthoudende systeemwanden gebruikt, waardoor uiteindelijk door het gehele gebouw asbestwanden stonden.  

De kantonrechter wijst er in het vonnis op dat FloraHolland al in 1990 wist dat er asbesthoudend materiaal in het gebouw aanwezig was. Uit verklaringen bleek dat het bedrijf pas bijna twintig jaar later instructies heeft gegeven aan het personeel over hoe daarmee om te gaan. Volgens FNV wordt hetzelfde werk, dat jarenlang onbeschermd gebeurde, tegenwoordig alleen gedaan als medewerkers speciale beschermende pakken dragen. 

‘Kennis genomen’
Royal FloraHolland zegt op haar website te betreuren dat medewerkers mogelijk risico hebben gelopen en erkent ervoor verantwoordelijk te zijn. “We hebben kennis genomen van de uitspraak en beraden ons op het vervolg,” zo staat er te lezen. “Wat in het verleden niet goed gegaan is, kunnen we niet terugdraaien. Gelukkig hebben zich tot op heden geen (oud) medewerkers gemeld met aan asbest blootstelling gerelateerde klachten of ziekte.” Klik hier voor de volledige reactie.

Bron: FNV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin