Werk aan Hogedijk legt 18e eeuws aardewerk bloot

De entree naar de Hogedijk vanaf de Aalsmeerderweg (Foto Arjen Vos)

Door: redactie. Hoogheemraadschap Rijnland is begonnen met werkzaamheden aan de Hogedijk. De kade wordt overal opgehoogd en op veel plekken versterkt. Om de kades tegen de steeds vaker voorkomende droge periodes te beschermen, wordt het veen ingepakt met een laag klei. Op sommige plekken wordt de dijk 40 centimeter opgehoogd. Wat de klus ingewikkeld maakt is het feit dat de dijk vele eigenaren heeft en daardoor veel bebouwing kent aan beide kanten.

Rijnlands aardewerk uit de 18e eeuw (Foto Rijnland)

Voordat de dijkverbetering daadwerkelijk van start kan, wordt er archeologisch onderzoek gedaan. Daarbij werd onlangs een restant van 18e eeuws aardewerk gevonden. Het Hoogheemraadschap van Rijnland doet regelmatig onderzoek naar de aanwezigheid van archeologische resten. In januari ging archeoloog Maarten Groenendijk van Green Archaeology op onderzoek uit. Er werden in samenwerking met de Antea Group vier archeologische boringen gezet naast de Oud-Katholieke kerk op de hoek van de Kerkweg en Oosteinderweg. De archeologen waren vooral op zoek naar de restanten van een 16eeuwse schuilkerk die hier gestaan moet hebben. Deze werd op deze specifieke plek niet aangetroffen. Wat zij wel vonden was een stukje zogenaamd Rijnlands aardewerk uit de 18e eeuw. Een naam die niet verwijst naar het waterschap, maar naar een gebied in Duitsland waar dit aardewerk werd geproduceerd.

Op de website van het Hoogheemraadschap wordt onder meer met een informatief filmpje nadere toelichting gegeven over het gehele project.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel