Door: Arjen Vos. Naast bestaande en voor de hand liggende voorzieningen werden er gistermiddag en -avond tal van originele aanbevelingen gedaan voor het nieuw te ontwerpen binnenzwembad van De waterlelie. Aan de open uitnodiging mee te denken met de plannenmakers werd goed gehoor gegeven.
Tussen vijf en acht hadden de vertegenwoordigers van gemeente, ESA en adviesbureau Straman nauwelijks een moment om bij te komen van de stroom aan mensen die input wilden leveren. Op een plattegrond konden bezoekers zien hoe het nieuw te bouwen zwembad zich verhoudt ten opzichte van het huidige complex. Een ander bord toonde een collage met foto’s van andere zwembaden die inspiratie boden om ideeën in te dienen. Met name het hier afgebeelde Ninja-parcours zorgde voor enthousiasme: touwen aan het plafond met onderaan staptegels zodat je boven het water kunt lopen. Een populaire voorziening die al in verschillende zwembaden in het land wordt toegepast.

Tegenstrijdige wensen
Zowel de ‘wel doen’ als de ‘niet doen’ wensen konden op post-its worden geschreven en opgeplakt. Opvallende ‘wel-doeners’ betroffen onder meer de publieksruimte, zodat er beter en comfortabeler tijdens lessen en wedstrijden gekeken kan worden dan nu het geval is, grotere kleedkamers en een clubhuis voor zwemvereniging Oceanus. Er waren ook tegenstrijdige wensen. Waar de ene graag warmere douches wil en ook nog met een hardere straal, schreef de ander juist te verlangen naar een koude douche. Het kon nog extremer: ‘IJsbad zou ook mooi zijn’, zo liet iemand op een briefje achter. Ook de hartenkreet van een jonge inspreker wordt ongetwijfeld door de besluitvormers serieus genomen: ‘Wij woude een bubbelbat en een golfbad’.
Geen grijze doos
Het gedeelte wat voor ‘niet doen’ was gereserveerd, was een stuk minder beplakt. Hier bleef het beperkt tot de wensen het zwemwater vooral niet te warm te stoken, het gebouw ook aan de buitenkant een mooi aanzien te geven (‘geen grijze doos’) en de tijd voor het banen zwemmen niet korter dan twee uur te houden.
Ingewikkeld proces
Na de inventarisatie van alle wensen en aanbevelingen volgt er een proces van ontwerpen, plannen en het vinden van een aannemer middels een Europese aanbesteding. Sam Onder, directeur van Straman Management en Advies die het proces begeleidt, gaat er vanuit dat het nieuwe zwembad in 2028 opgeleverd wordt. Waar in 2028 precies, hangt volgens hem van verschillende factoren af. “Je kunt meevallers en tegenvallers hebben maar zoals het er nu naar uitziet in het laatste kwartaal. Het is een ingewikkeld proces omdat we nieuwbouw plegen tegen een bestaand zwembad.”
Peuterbad verdwijnt
Op de plek waar nu het binnenzwembad is, komt straks het entreeplein inclusief fietsenstalling. Van de ruimte bij de huidige entree worden kantoren gemaakt. Het buitenpeuterbad achter de sporthal verdwijnt definitief maar krijgt mogelijk, als de financiën het toestaan, een nieuwe plek aan de voorzijde van de huidige buitenbassins. Zo niet, dan komt er in het voorste bassin een aanpassing zodat peuters niet naar het diepere gedeelte kunnen.
Pas als het nieuwe binnenbad klaar is wordt het oude gesloopt. Daarna wordt het buitenterrein ingericht. Het buitenzwembad blijft tijdens de bouw zo lang mogelijk open.

Spannende tijden
Voor ESA directeur Jules Broex, die tijdens de inloop enthousiast vele insprekers mensen te woord stond, zijn het spannende en interessante tijden. Hij zegt blij te zijn met de reacties die hij hoort. “De mensen zijn blij dat er is besloten om een nieuw zwembad te realiseren en vinden het fijn dat het oude bad tijdens de bouw open blijft. Ook dat het buitenbad blijft bestaan wordt zeer gewaardeerd.”
(Foto’s: Arjen Vos)