Wellantcollege duurzaam bezig

Wellantcollege is tweede geworden bij de verkiezing van meest duurzame mbo-scholen in Nederland. Op 13 december ontving de opleider hiervoor in Amsterdam de SustainaBul MBO uitgereikt tijdens het symposium ‘The art of Green Thinking’. Voor de school een bevestiging goed op weg te zijn om duurzaamheid in het onderwijs te integreren.
 
Het Koning Willem I College werd eerste, het Friesland College derde. De ranking is gebaseerd op de mate waarin duurzaamheid structureel is verankerd in het onderwijs, de praktijk, de bedrijfsvoering en de integrale benadering daarvan. Verduurzaming van het mbo is essentieel voor de ontwikkeling naar een duurzame samenleving. In Nederland volgen meer dan een half miljoen studenten een mbo-opleiding. Dat is bijna 40 procent van alle studenten in Nederland. Na afronding van hun opleiding zijn zij de duurzame doeners van de Nederlandse economie.
 
Duurzaam DNA
Bij Wellantcollege, met mbo-scholen in Aalsmeer, Amsterdam, Dordrecht, Gouda, Houten, Rotterdam, Rijnsburg en Rijswijk, staat duurzaamheid centraal in de visie. Dit ‘duurzame DNA’ is doorvertaald in de opleidingen; voor elke vakgroep is informatie ontwikkeld om duurzaamheid in het onderwijsprogramma op te nemen. Om structureel samen te werken met het bedrijfsleven – onder meer om actuele duurzaamheidsvraagstukken uit de praktijk op te halen – heeft Wellantcollege vijf kenniscentra (Hotspots) opgericht.
 
Uitblinker
Wellantcollege blinkt volgens de jury uit op het onderdeel bedrijfsvoering. Zo heeft Wellantcollege in Utrecht het eerste energieneutrale schoolgebouw gerealiseerd. Wellant-breed is het totale gas- en energiegebruik op alle locaties sinds 2012 met meer dan 12 procent afgenomen. Ook met afvalscheiding zijn klinkende resultaten behaald; er werd in twee jaar tijd ruim 8.000 kg CO2 uitstoot bespaard. Verder hebben diverse locaties oplaadpunten voor elektrische fietsen en auto’s en is het aanbod in de schoolkantines minimaal 60 procent biologisch of streekproduct.
 
Leren van elkaar
Hoewel de ranking op het eerste gezicht een wedstrijd lijkt, biedt het onderwijsinstellingen vooral een kans voor om van elkaar te leren. Scholen krijgen een kijkje in elkaars keuken en dat leidt tot veel uitwisseling, inspiratie en open discussies. SustainaBul MBO is een project vanuit Coöperatie Leren voor Morgen. Dit jaar werd de SustainaBul MBO voor het eerst uitgereikt.
 
Foto: Wellantvertegenwoordigers Joost Brouwers (hoofd bedrijfsvoering, links), studenten Timo en Tristan en docent Koen Bos met de SustainaBul MBO. (Foto en tekst Wellantcollege)
 
(advertentie)
 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin