Weekmarkt in aangepaste en afgeslankte vorm

Door: redactie. Liefhebbers van de weekmarkt hoeven niet te vrezen dat ze vlak voor de kerstdagen van verstoken blijven. Warenmarkten mogen namelijk doorgaan zolang ze aan strenge voorwaarden voldoen en dus is het morgen mogelijk de markt te bezoeken. Het aanbod zal wel een stuk schraler zijn. In de recente kabinetsmaatregelen die tot 19 januari 2021 gelden, is namelijk afgesproken om non-foodkramen op markten te weren om zo mogelijke drukte tegen te gaan.

Weekmarkten worden gezien als een open-luchtsupermarkt die voorziet in eerste levensbehoeften van inwoners en bijdraagt aan de vermindering van druk op en drukte in de gewone supermarkten. De gemeente doet een dringend beroep op bezoekers en ondernemers om zich aan de voorschriften te houden voor een veilige markt. Ook verzoekt de gemeente aan bezoekers om een mondkapje te dragen.

Om nog meer ruimte op de markt te creëren, worden alleen warenkramen toegestaan die eerste levensbehoeften (etenswaren) verkopen. Ook gelden wederom duidelijke hygiënemaatregelen voor marktondernemers en bezoekers. Dit ‘corona-protocol’ is conform de richtlijnen van het RIVM en de GGD. De marktmeester en handhavers van de gemeente zien toe op naleving van deze regels. Bij niet voldoende afstand of groepsvorming vindt handhaving plaats en zo nodig sluiting.

Belangrijkste richtlijnen voor marktkooplieden
De kramen staan verspreid over de markt opgesteld, zodat het mogelijk wordt om de drukte te spreiden en een onderlinge afstand te kunnen bewaren van anderhalve meter tussen de personen op de markt. Voorkom hand-op-hand contact. Betalingen liefst met pin. Bij contante betaling alstublieft geld op de toonbank, zodat daar géén contact met de hand voor nodig is. Zorg daar waar nodig is voor voldoende desinfecterend handzeep. Géén zitjes en of statafels en proef-bordjes bij de marktkramen.
Handschoenen als consumenten en verkopers voedsel aanraken. Het is niet de bedoeling dat er etenswaren genuttigd wordt op de markt. De marktkooplieden geven de producten mee in meeneemverpakkingen. Er staan waarschuwingsborden op en rond de markt waarop staat dat mensen anderhalve meter afstand moeten houden van elkaar en waarop ook de andere voorwaarden bij dit besluit kenbaar worden gemaakt. Geadviseerd wordt een mondkapje te dragen.

Wat wel en wat niet
Alleen eerste levensbehoeften (levensmiddelen).
Drogisterij artikelen.
Bloemen, geen planten! Wel kerstbomen.
Dierbenodigdheden.
Food mag niet genuttigd worden en wordt verpakt mee gegeven.

Foto archief AV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel