‘We willen hoe dan ook bereikbaar blijven’

Deze week is begonnen met de renovatie van de Barendebrug

Met de auto via de Dorpsstraat naar het centrum rijden is de komende maanden niet mogelijk. Begin deze week is de weg afgezet vanwege de renovatie van de Barendebrug. Als alles volgens schema verloopt, is de brug in augustus klaar. Dat moet ook wel want in september begint een andere megaklus; de aanleg van de rotonde op de kruising van Oosteinderweg, Van Cleeffkade en Burgemeester Kasteleinweg.

Door deze strakke planning ontstond er de laatste tijd nogal wat commotie bij de centrumwinkeliers. Er hoeft maar weinig tegen te zitten of er zijn straks twee projecten tegelijkertijd aan de gang waarmee de toegangswegen tot het centrum geblokkeerd worden. De vrees van de ondernemers voor overlapping was te begrijpen. Ook de werkzaamheden aan de Aardbeienbrug kenden immers de nodige hobbels waardoor deze aanzienlijk later dan gepland wordt opgeleverd.

Constructief
De zorgen van de winkeliers werden volgens Meer Aalsmeerbestuursleden Jan Sparnaaij en Christiaan Sijnen door de gemeente serieus genomen. “Onze eerste gedachte was: waarom moet je deze twee projecten in een tijdsbestek van anderhalf jaar proppen. Prima dat de kruising in september aangepakt wordt maar kon de Barendebrug niet wachten tot de rotonde klaar is? We wachten er al tien jaar op,” aldus Sparnaaij. Volgens collega winkelier Sijnen is de gemeente actief en constructief met de bezorgdheid van de winkeliers omgegaan: “Ons doel voor onze achterban is dat we hoe dan ook bereikbaar moeten blijven. Dat erkent de gemeente gelukkig ook. Ze hebben met beide aannemers overlegd en ons de garantie gegeven dat het goed komt.”

Escapemoment
De werkzaamheden aan de brug zouden eigenlijk al in januari starten. In dat geval was er tijd genoeg geweest. Nu wordt het toch spannend of het allemaal gaat lukken. Volgens de afdeling voorlichting van de gemeente kunnen de winkeliers er gerust op zijn dat er geen twee projecten tegelijkertijd plaatsvinden. Aannemer Griekspoor die de Barendebrug onder handen neemt, garandeert dat het werk voor 1 september klaar is. Toch is er een escapemoment ingepland. Niets is in deze tijd meer zeker. “Half mei geven we een ‘go or no go’, dan weet de aannemer of het gaat lukken of niet. Dat hangt ook af van wat de Coronacrisis doet en of er daardoor misschien extra of andere maatregelen moeten worden genomen. Als het er naar uit ziet dat de planning niet gehaald wordt, dan legt de aannemer het werk stil en zorgt hij ervoor dat de brug voor al het verkeer open is,” aldus voorlichtster Laura Tas. Overigens kunnen fietsers en wandelaars er voorlopig nog wel gebruik van maken.

Makkie
De renovatie aan de Barendebrug behelst onder meer uit het renoveren van het huidige metselwerk en leuningen. Ook komt er een nieuwe fundering en een betonnen brugdek zodat de nieuwe brug straks de bovenbouw kan dragen. Vergeleken met de complexe situatie van de Aardbeienbrug op de Uiterweg waarbij de tekeningen niet klopten, tal van leidingen in de weg zaten en er zelfs een bypass riolering aangelegd moest worden, lijkt deze brug een makkie.

De werkzaamheden voor de inrichting van de Dorpsstraat tussen de brug en de Ringvaarzijde, inclusief de aanleg van de drempel bij de Ringvaartzijde, zijn uitgesteld tot na het werk aan de Burgemeester Kasteleinweg. De planning is nu dat dit medio 2022 zal plaatsvinden. Het bedrag dat voor het project Barendebrug gereserveerd is, bedraagt 900.000 euro. De renovatie van de Aardbeienbrug die op 1 juni moet worden afgerond, komt uit op ruim 1,3 miljoen. Dat is zes ton meer dan begroot.

Tekst Arjen Vos, foto’s Laurens Niezen Fotografie

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel