Vuil bij container vertraagt verwerkingsproces

Vuilcontainer bij de Zwarteweg op 11 mei

Vanwege coronamaatregelen is er gemiddeld 10 tot 30 procent meer aanbod van huisvuil. Dit leidt tot propvolle vuilnisbakken en verzamelcontainers en lange rijen bij de milieustraat. Ook is er veel illegale stort, met name bij de verzamelcontainers. De toename van vuil is voor afvalverwerker Meerlanden reden om de werkwijze aan te passen. Maar ook om de burgers te wijzen op wat wel en niet de bedoeling is. Klagen dat het een zooitje is bij de vuilcontainers is begrijpelijk maar beter is het om vuil nog even thuis te houden om het verwerkingsproces niet nodeloos langer te laten duren.

Meerlanden heeft sinds half maart verschillende maatregelen genomen om containers vaker te legen. Dat resulteert in een frequentie die 20 procent hoger ligt dan normaal. In april en mei is er zelfs op alle feestdagen doorgewerkt en ingezameld. Deze aanpassingen vergen volgens Meerlanden bovenmatige inspanning en bereidheid van de medewerkers en zorgen ervoor dat de beschikbare voertuigen op maximale capaciteit worden ingezet.

Verder opschalen is eigenlijk niet mogelijk. Meerlanden kan zelf wel in het weekend werken maar omdat andere verwerkers gesloten zijn kan het ingezamelde afval niet verder worden aangeboden.

Tijdelijk extra containers
Ondanks de extra maatregelen lukt het niet alle verzamelcontainers in Aalsmeer en de regio de gehele week beschikbaar te hebben. In de week van 4 tot 10 mei zijn de effecten hiervan nadrukkelijk zichtbaar geweest. Meerlanden zegt dit te betreuren. In overleg met de gemeente Aalsmeer zal Meerlanden op kritieke locaties de mogelijkheid van het tijdelijk plaatsen van extra verzamelcontainers onderzoeken. Deze week is er al een extra verzamelcontainer voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken geplaatst op de Zwanebloemweg in Kudelstaart.

Meerlanden vraagt inwoners van Aalsmeer en Kudelstaart begrip te hebben voor de uitzonderlijke situatie en roept iedereen op mee te helpen. Hoe minder capaciteit en tijd er besteed hoeft te worden aan bijplaatsingen en illegale stort, hoe meer de afvalverwerker zich kan richten op de inzameling. Wanneer containers tijdelijk niet beschikbaar zijn wordt u gevraagd uw afval en grondstoffen in huis te houden en het later aan te bieden. En vooral geen afval neer te zetten wat niet bij de verzamelcontainer hoort.

Tekstbewerking en foto Arjen Vos

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin