Voortbestaan Dakota in gevaar

Foto Ben Ullings

Door: redactie. Een noodkreet van de Dutch Dakota Association. Het voortbestaan van de vrijwilligersorganisatie die rondvluchten met de Dakota maakt en het historische toestel onderhoudt, is door het wegvallen van een grote sponsor hoogst onzeker.

Jaarlijks boeken 2000 historische luchtvaartliefhebbers een rondvlucht voor wat genoemd een iconische DC-3. De Dakota met registratie PH-PBA is het eerste regeringstoestel en werd daarvoor in 1944 ingezet bij de landingen in Normandië voor de bevrijding van Europa. Het vliegtuig heeft ook deelgenomen aan de operatie Market Garden. Van 1982 tot 2016 was de DDA op Schiphol-Oost gevestigd. Daarna kreeg de organisatie onderdak bij vliegveld Lelystad. Geregeld is het kenmerkende geluid boven Aalsmeer hoorbaar als er in de omgeving een rondvlucht wordt gemaakt.

Het toestel verkeert volgens de DDA in topconditie door de toegewijde zorg en expertise van de technici. DDA is een volwaardige luchtvaartmaatschappij met alle vergunningen voor passagiersvervoer in binnen en buitenland. Daarmee is zij als vrijwilligersorganisatie uniek in de wereld.

Voorzitter Feije Jaski: “Het zou buitengewoon teleurstellend zijn als DDA haar poorten moet sluiten en de Dakota nooit meer vliegt. Daarmee zou Nederland een iconisch vliegtuig armer worden en kunnen heel veel mensen niet meer ervaren hoe men in de dertiger jaren vloog. Ik roep liefhebbers van de historische luchtvaart op om ervoor te zorgen dat dit niet gaat gebeuren. Nieuwe sponsors zijn meer dan welkom.”

Contact opnemen kan via de mail: office@dutchdakota.org. Zie de website dutchdakota.nl voor meer info.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin