‘Vergeten hoort erbij… toch?’

Toen mijn moeder steeds vaker dingen begon te vergeten, maakten we ons in het begin niet zo druk. Iedereen vergeet weleens wat, toch? Maar op een dag wist ze ineens niet meer waar ze was, gewoon in haar eigen straat. Toen zijn we toch maar naar de huisarts gegaan. De diagnose kwam hard aan: dementie.

In het begin dachten we: dat regelen we onderling zelf wel. Maar dat bleek op den duur veel ingewikkelder dan we hadden gedacht. Gelukkig wees de huisarts ons op de casemanager dementie. Dat is iemand die met je meedenkt, advies geeft en helpt om alles goed te regelen. Onze casemanager heet Karin. Ze is echt onze steunpilaar. We weten niet precies hoe de toekomst zal gaan of hoe de ziekte zich zal ontwikkelen. Maar een goed gesprek met onze casemanager vermindert onze zorgen en onzekerheid.

Praktische informatie online
Via de website van Dementie Amstelland hebben we ook veel praktische informatie gevonden. Wat is dementie nou precies? Wat kun je verwachten? En hoe ga je ermee om? Zeker in het begin had ik duizend vragen in mijn hoofd, dus het was fijn om alles rustig na te kunnen lezen.

Naar de dagbesteding
Mijn moeder gaat nu één dag in de week naar een dagbesteding. Daar doet ze leuke dingen: ze drinkt koffie met anderen, doet spelletjes en soms zingen ze samen. Ze geniet ervan en voor haar geeft het wat structuur in de week. Voor ons als familie is het ook fijn. Even een dagje zonder zorgen, waarin we weten dat ze in goede handen is.

Handige spullen lenen 
We hebben ook kennisgemaakt met de Dementheek. Dat is een soort uitleenservice voor handige spullen die het leven makkelijker maken. Wij hebben er bijvoorbeeld een speciale klok geleend waarop duidelijk de dag en het tijdstip staat. Dat geeft mijn moeder veel meer houvast.

Hulp bij het huishouden
Daarnaast krijgt mijn moeder hulp bij het huishouden via de gemeente. Zo heb ik tijd om haar te helpen met boodschappen en de administratie. En als ik ergens tegenaan loop, overleg ik dat met Mantelzorg en Meer. Zo blijft mijn moeder zo zelfstandig mogelijk en dat geeft haar ook zelfvertrouwen.

Tips van de ouderenadviseur
We hebben ook een gesprek gehad met een ouderenadviseur. Die helpt met tips over wonen, welzijn en zorg. Samen hebben we gekeken of er nog handige aanpassingen in huis nodig waren en hoe we extra ondersteuning kunnen regelen als dat straks nodig is.

Je staat er niet alleen voor
Wat ik vooral geleerd heb? Vraag gewoon om hulp. In Aalsmeer is er veel geregeld. Daardoor kunnen wij nog steeds samen mooie momenten beleven, ondanks alles wat dementie met zich meebrengt.

Meer weten over dementie? Kijk op aalsmeer.nl/meedoen.

(Partnerbijdrage Gemeente Aalsmeer)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




 

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin
adv NOA tekst
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin
adv NOA tekst