Veel werk en weinig animo, buitenbad Waterlelie blijft dicht

Door: Klaas Leegwater. Het buitenbad van de Waterlelie aan de Dreef zal in de resterende wintermaanden niet worden geopend voor publiek. Dit heeft de ESA (Exploitatie Sportaccommodaties Aalsmeer) onlangs beslist. Door de coronapandemie zijn alle binnensportaccommodaties in Nederland gesloten, zo ook de zwembaden. In diverse gemeenten rond regio Aalsmeer zijn daarom buitenbaden in deze periode opengesteld voor recreatieve zwemmers hetgeen tot groot enthousiasme leidde. Uit de verre omtrek zocht men de geopende baden op.  

De medewerkers van zwembad De Hoorn in Alphen aan de Rijn wisten niet wat hun overkwam. De opening van het buitenbad veroorzaakte een run op het reserveringssysteem. Met de nodige protocollen worden er per uur 30 mensen toegelaten, kosten: zes euro inclusief een kop koffie. Ook de sportwethouder nam een duik, hij riep andere gemeenten op eveneens het buitenbad te openen. “We moeten het bewegen stimuleren maar ook het reizen beperken. Daarom zou iedereen in z’n eigen gemeente moeten kunnen zwemmen,” vertelde hij in het Algemeen Dagblad.

Niet haalbaar
In Amsterdam was het enthousiasme zo groot dat na het De Mirandabad begin deze week ook het Noorderparkbad werd opengesteld voor publiek. In beide baden werkt men met wachtlijsten, van heinde en verre melden zich mensen aan. Ook in Aalsmeer is serieus nagedacht om het buitenbad tijdens de lockdown te openen, maar na overleg binnen de ESA kwam men vorige week tot de conclusie dat dit niet haalbaar is. Het vergt veel werk en gebleken is dat de animo in ons dorp voor het buiten zwemmen in de wintermaanden niet groot is.

Stukvriezen
ESA-directeur Marten van Maastrigt: “Het duurt minimaal vijf weken voor we het buitenbad gebruiksklaar hebben. Dan kom je uit op de periode na half februari, terwijl de kans er is dat het binnenbad dan weer open mag, of kort daarna.” Daarnaast zegt Van Maastrigt dat er mogelijk schade kan ontstaan tijdens de voorbereidingen. “In het bad staat een laagje water om stukvriezen van tegels en voegsel te voorkomen. Voor een eventuele opening moeten we dit water lozen en de bodem schoonmaken, tussentijds bij intreding van vorst is er dan kans op forse aantasting van het tegelwerk.”

Weinig reacties
Van Maastrigt verwacht tevens dat de belangstelling onder de Aalsmeerse bevolking tegenvalt om in deze periode gebruik te maken van het buitenbad. “We hebben de animo gepeild via onze Facebookpagina, het leverde heel weinig reacties op. Tijdens de lockdown in mei was het buitenbad geopend, de opkomst van zwemmers was zeer gering. Dus al met al vinden wij opening nu geen optie. Natuurlijk staat ook het team van De Waterlelie te popelen om zodra het kan onze zwemleskinderen, banenzwemmers en aqua sporters weer te laten genieten in ons mooie zwembad.”

De meeste buitenbaden in Nederland sluiten begin september en gaan eind april of begin mei weer open. Wanneer de binnenbaden weer kunnen worden geopend hangt af van de ontwikkelingen rond het coronavirus. Elk geval tot 9 februari geldt de huidige lockdown met avondklok. De eerstvolgende persconferentie van het kabinet is dinsdag 2 februari.

Foto’s Arjen Vos

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel