Tuinknop na negentien jaar opnieuw voor Jan van Maanen

Woensdag 20 november werd op de bomvolle tribunes van de veilingzaal op De Historische Tuin voor de negentiende keer gestreden om de felbegeerde Historische Tuinknop. Een record aantal inkopers van exporteurs en ook veel andere belangstellenden waren van de partij.

Veilingmeester Luus Hooyman leidde zoals altijd met strakke hand de wedstrijd. De deelnemers hadden even tijd nodig om warm te lopen en ook deze keer bleek weer dat het drukken van het juiste nummer echt niet zo gemakkelijk is. Uit acht halve finalisten bleven uiteindelijk Jan van Maanen en Krush Kooij van Florink Nederland bv over. In de finale bleken de twee behoorlijk aan elkaar gewaagd, maar uiteindelijk kwam Jan van Maanen als winnaar uit de strijd. De naam van Jan staat al sinds het jaar 2000 op het bord in de veilingzaal waarop alle winnaars vermeld staan. Hij was de eerste winnaar ooit. En nu na negentien jaar lukte het hem opnieuw.

Ludieke veiling
Traditiegetrouw werden tussen de voorronden en finale door onder de vertrouwde leiding van Coos Buis nog een tweetal zogenaamde 'ludieke veilronden' gehouden.

Vele Aalsmeerse bedrijven hadden kavels ter beschikking gesteld, die Coos op zijn eigen humorvolle wijze voor de klok bracht. Hij wist het publiek goed te bewerken want met een opbrengst van bijna 10.000 euro werd deze keer een nieuw record gerealiseerd. De bestuursleden van De Tuin waren er even sprakeloos van. Uiteraard werden alle kopers heel hartelijk bedankt voor hun gulle aankopen.

Tussendoor werden de aanwezigen plotseling verrast door de komst  van Sinterklaas die spontaan een huisbezoek als kavel inbracht. Dat bleek een gouden greep want die kavel bracht 'goud geld' op. En alsof dat nog niet genoeg was, kwam tegen het eind van de veiling ook nog eens de Kerstman langs. Die volgde het voorbeeld van Sinterklaas en ook dat bracht weer een mooi bedrag op.

Het geld komt De Tuin zeer goed van pas, want de instandhouding van dit levende Tuinbouwmuseum – en dan met name het onderhoud – vergt elk jaar weer grote investeringen. Gelukkig stijgen nog elk jaar de bezoekcijfers en blijkt De Tuin een steeds belangrijker plaats in te nemen binnen de Aalsmeerse samenleving.

Tekst: Anton Temme

Foto: de trotse winnaar van de Historische Tuinknop Jan van Maanen (links) met de Historische Tuinknop en vers van de Tuin een bos prachtige chrysanten – in kwekerstaal ‘spiegelei’ – overhandigt door bestuurslid Anton Temme. (Foto Cees van Dam, De Historische Tuin)

(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin