Toeschouwers Vuur en Licht zelf verantwoordelijk voor naleving regels

Door: Klaas Leegwater. Tijdens Vuur en Licht op het water aanstaande zaterdag zijn de duizenden bezoekers zelf verantwoordelijk voor naleving van de coronamaatregelen. Dit laat de organisatie weten in een nieuwsbrief op de website. Omdat het vuurwerkfestijn geen afgesloten evenement is en dus geen coronacheck zal plaatsvinden zullen de toeschouwers zelf de anderhalve meter maatregel in acht moeten nemen. Bij de watertoren is een besloten party voor circa 200 genodigden, hier is wél een coronatoegangsbewijs verplicht. Bij de start van de Pramenrace aan de Pontweg zijn alleen deelnemers welkom.

De Stommeerweg en Kudelstaartseweg worden vanaf 21.00 uur afgesloten tussen de 1e J.C. Mensinglaan en de Bachlaan. Bij oplopende drukte aan de oever kan de organisatie in overleg met de gemeente en politie besluiten het oevergebied af te sluiten voor nieuwe bezoekers. Zij kunnen dan elders rond de plassen het vuurwerk bekijken. Feesten op het land én op het water worden niet toegestaan. Hier zal scherp op worden gecontroleerd en direct worden ingegrepen op basis van de corona wetgeving of de APV, zo staat in de nieuwsbrief.

Extra ponton
Om de vele toeschouwers meer ruimte te bieden zal dit jaar de vernieuwde en verlengde landtong bij het Surfeiland toegankelijk zijn voor publiek. Deze locatie wordt normaal gebruikt voor de opbouw en een gedeelte voor ontsteking van het vuurwerk. Opbouw vindt dit keer plaats bij Fort Kudelstaart en voor het ontsteken (rond 23.00 uur) wordt een extra ponton gebruikt. Tussen watertoren en Surfeiland worden de hekken, geplaatst vanwege werkzaamheden Waterfront, tijdelijk weggehaald. Tussen watertoren en Mensinglaan blijven de hekken staan. Geadviseerd wordt om te voet of per fiets naar het evenement te komen. De wijken grenzend aan het gebied rond de watertoren worden tijdens het vuurwerk afgesloten, behalve voor autoverkeer van bewoners. Mensen die toch met de auto komen kunnen parkeren bij zwembad de Waterlelie of bij FC Aalsmeer. Het advies van de organisatie aan mensen buiten Aalsmeer is om niet naar de gemeente te komen. Naast de beperkte parkeergelegenheid is de bereikbaarheid van Aalsmeer moeizaam door de vele werkzaamheden aan hoofdwegen en rotondes.

Groen licht
Het was de afgelopen weken nog onzeker of Vuur en Licht na de afgelasting van vorig jaar ditmaal wél kon plaatsvinden. Pas tien dagen geleden werd groen licht gegeven. “En daar zijn we de gemeente heel dankbaar voor, ze hebben goed meegedacht met het uitwerken van haalbare scenario’s,” zegt Mike van der Laarse, samen met Ap Eigenhuis organisator van het evenement. “Gemeente had ook kunnen zeggen ‘het wordt teveel gedoe, we cancelen het’ maar gelukkig gingen ze mee in de mogelijkheden die er nog waren.”

Door corona en de werkzaamheden van project Waterfront was het voor de organisatie flink puzzelen en zweten op welke wijze het evenement doorgang kon vinden. Van der Laarse: “Er was door de beperkingen heel veel extra werk om alles goed te regelen, een veel dikker draaiboek. Maar ik zag het als een uitdaging, erg opgelucht dat het uiteindelijk is gelukt. Ik denk dat ik in zo’n korte tijd nog nooit zoveel heb geleerd, de organisatie wordt volgend jaar een makkie.”

Showelement
Het is de 19e keer dat Van der Laarse het evenement organiseert. Het festijn staat hoog op de lijst van mooiste vuurwerken in Nederland en wordt ontworpen en begeleidt door Dream Fireworks uit Enschede dat ook het vuurwerk op Oudejaarsavond vanaf de Rotterdamse Erasmusbrug verzorgt. “Het zal zaterdag opnieuw anders zijn dan andere jaren. Meer kleuren en er zit een groot showelement in. En aan het eind zal er iets te zien zijn dat echt karakteristiek is voor Aalsmeer,” aldus Van der Laarse die tevens verheugd is dat dit jaar Radio Aalsmeer het vuurwerk zal combineren met passende muziek.

Emotie
De lokale omroep zal de muziek om 23.00 uur via 105.9 FM uitzenden, synchroon met het vuurwerk. Iedereen die naar het vuurwerk gaat wordt gevraagd een FM radio mee te nemen en af te stemmen op 105.9 FM. Bij de Watertoren en op het Surfeiland worden speakers geplaatst en dan is een FM radio niet nodig. Van der Laarse: “De combinatie vuurwerk met muziek was al jaren een wens van een van onze hoofdsponsors Marco van Zijverden, zelf ben ik inmiddels ook erg enthousiast. Vuurwerk is emotie, met muziek wordt het helemaal geweldig. Ik verwacht kippenvel, man..man..het wordt mooi.” 

Geen rekening
De besloten party bij de watertoren is door de pandemie kleinschaliger. Een zanger uit Brabant zal optreden voor de circa 200 genodigden die alleen toegang hebben met een coronatoegangsbewijs (vaccinatiebewijs of negatieve testuitslag). In totaal zullen 120 vrijwilligers zich inzetten voor het evenement dat volgens Van der Laarse circa 80.000 euro kost. “Daarnaast wordt veel materiaal zoals de pontons gesponsord, ook de catering en een deel van de beveiliging. Die bedrijven vinden het zo gaaf om deel uit te maken van het evenement dat ze zeggen ‘ik help mee, maar ik stuur geen rekening.’ Daar ben ik ontzettend blij mee.”

Gek van de stress
Alleen de weersomstandigheden kunnen nu nog roet in het eten gooien. Bij windkracht 4/5 of hoger zal de organisatie waarschijnlijk geen toestemming krijgen om het vuurwerk te ontsteken. “Ik kijk nooit naar de weersvoorspellingen, dat doe ik pas op vrijdag. Anders wordt ik gek van de stress,” vertelt Van der Laarse die al vooruit kijkt naar volgend jaar. “Als de omstandigheden het toelaten wordt de 20e editie iets bijzonders, dan gaan we echt uitpakken. Een groter feest bij de watertoren met meerdere artiesten en meer beleving op het water.” 

Deze editie van de Pramenrace zal er geen publiek op de Pontweg worden toegelaten

Pontweg afgesloten
Op zaterdag 11 september zal de 35e Pramenrace wegens corona op aangepaste wijze worden georganiseerd. De start is rond 12.00 uur op de Pontweg die voor, tijdens en na de start is afgesloten voor publiek. Alleen deelnemers met een toegangsbewijs worden doorgelaten. Dit maakte de organisatie afgelopen weekend bekend. Ook de route is aangepast, zo wordt de Ringvaart in twee richtingen bevaren en de finish is niet zoals elk jaar bij het Praamplein maar op de Ringvaart ter hoogte van jachthaven Otto. Door de coronamaatregelen is geen prijsuitreiking met publiek mogelijk.

Verlichte boten
Voorafgaand aan het vuurwerk is er de verlichte botenshow. Rond 19.45 uur verzamelen de deelnemers zich op de Kleine Poel ter hoogte van jachthavens Dracht en Nieuwe Meer waarna de start rond 20.15 zal plaatsvinden. Na het varen van de route, ondermeer over de Ringvaart tot de Aalsmeerderbrug en terug richting Rijsenhout, varen de deelnemers naar de Grote Poel waar de boten voor anker gaan voor het aanshouwen van het vuurwerk. In een halve maan voor de watertoren zijn verlichte boeien geplaatst als afzetting, dit is ter beveiliging van de plek waar het vuurwerk wordt afgestoken. Deelname aan de verlichte botenshow is gratis.

Routekaart Pramenrace
Meer info Vuur en Licht

 Foto’s archief AV/Arjen Vos

Lees vorig bericht

Nieuwe directeur OBS Kudelstaart: ‘Ik dacht waar kom ik in terecht’

Lees volgend bericht

Blackbird Dance Centre start seizoen met Open Dag


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *