Tilly Groot: “Patiënten blijven verzekerd van dezelfde zorg”

Zeventien jaar geleden kwam Tilly Groot naar Aalsmeer, met de kersverse bul na een studie geneeskunde aan de VU op zak. Ze bleef hier en woont al vele jaren riant in hartje Aalsmeer aan de Uiterweg. Samen met Marieke Bon heeft ze sinds 2007 een bloeiende huisartsenpraktijk aan de 1e J. C.Mensinglaan. Sinds kort kwam er een einde aan de samenwerking en gaat Tilly Groot, gesteund door een vakbekwame staf, verder onder de naam Huisartsenpraktijk Westeinder.

Een emotionele tijd vol veranderingen, zo kenschetst Groot de laatste achter haar liggende maanden. Tijdens een druk bezet spreekuur vindt de elegant geklede en welbespraakte Groot tijd voor journaliste en fotograaf om wat achtergronden te geven voor deze voor velen en met name ook voor de patiënten onverwachte stap en de veranderingen in deze huisartsenpraktijk nu huisarts Marieke Bon daar niet meer werkzaam zal zijn.

We kijken terug op de eerste jaren toen de uit Harderwijk afkomstige Groot als kersvers huisarts ging werken bij de Aalsmeerse huisarts dr. Lam. In september 2003 werd zij door dr. Lam als zijn toekomstige opvolgster geïntroduceerd. Soms lopen dingen in het leven echter anders als voorzien. Marieke Bon, eveneens een studie als huisarts achter de rug en Tilly Groot waren geen onbekenden van elkaar. “We kennen elkaar van de huisartsenopleiding aan de VUMC.”

In 2007 besloten Tilly en Marieke samen verder te gaan in een eigen praktijk. Marieke werkte in die periode bij haar vader, huisarts Arend Bon. Tilly:“Marieke en ik zijn gaan praten over de mogelijkheid om een eigen praktijk te beginnen. Het klikte en in 2007 besloten Marieke en ik samen te gaan in een eigen praktijk.”

Succesvol samengaan
Het inwonertal van Aalsmeer groeide flink in die jaren en de twee jonge vrouwen waagden de stap. Het samengaan was succesvol, kan nu, na zeventien jaar samenwerking, wel worden gesteld. Was in het begin ook Marieke’s vader nog medisch betrokken bij de twee enthousiaste vrouwen (hij is inmiddels sinds 2009 gepensioneerd), en al snel maakten de twee vrouwen deel uit van het Aalsmeerse artsenbestand.

Drukke banen in een hectische tijd waarin zowel voor arts als patiënt in de loop der jaren in vele huisartspraktijken diverse veranderingen zich aandienden, zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid voor de patiënten gebruik te maken van het telefonisch spreekuur. Dat “coronatijd” ook voor de nodige aanpassingen en complicaties in de dokterspraktijken zorgden mag als bekend worden verondersteld.

Toen in mei 2019 Marieke Bon ziek werd en voor langere tijd verstek moest laten gaan werd het een extra hectische periode voor Tilly Groot. ”Marieke en ik hadden inmiddels in de loop der jaren de staf wel flink uitgebreid. Ikzelf heb me vanaf het begin van onze praktijk bezig gehouden met kleine chirurgische ingrepen en ben onder andere de huisarts bij Ons Tweede Thuis. Marieke en ik hadden inmiddels al enkele huisartsen en verpleegkundigen in dienst genomen. En sinds maart 2019 is er voor de huisartsengroep Aalsmeer/Kudelstaart (HAGRO) de HAGRO-coördinator Karin Koedood actief. Ik noem haar onze onmisbare regeldame. Toen we echter recentelijk hoorden dat Marieke niet meer verder wilde gaan in deze praktijk zorgde dat uiteraard voor grote veranderingen.”

Een eufemisme, want ook emotioneel betekent deze stap voor Tilly Groot een ingreep in haar leven. De neerslag van een gesprek met Marieke Bon en haar beweegredenen voor deze ingrijpende stap verschijnt binnenkort op AalsmeerVandaag. “Ja, ook voor onze patiënten is het een verandering, maar zij kunnen verzekerd blijven van dezelfde goede zorg. Er zijn drie vaste huisartsen in dienst waarbij men terecht kan en er is een vaste, bekende staf van verpleegkundigen.”

Tilly legt uit dat met het vertrek van Marieke Bon er voor een andere naam voor de praktijk is gekozen. Naast onder andere een verzekeringsmaatschappij, een dierenartspraktijk, een zeilschool en een rondvaartbedrijf zal Aalsmeer, zo vermoeden wij, snel gewend zijn aan de naam Huisartsenpraktijk Westeinder, gevestigd op bekende plaats aan de 1e J.C.Mensinglaan.

Tekst Leni Paul Foto’s Jaap Maars

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel