Telefonische babbeltruc

Politie Aalsmeer Uithoorn waarschuwt op sociale media voor een nieuwe variant op de welbekende babbeltruc. Het babbelen gaat tegenwoordig via de telefoon, maar pas nadat onverlaten via een inbraak of op andere slinkse wijze de hand hebben weten te leggen op uw pinpas.

Als de dieven uw pinpas hebben weten te bemachtigen, op welke wijze dan ook, wordt u telefonisch benaderd door een persoon die zich voordoet als politie-ambtenaar. Hij of zij heeft slecht en goed nieuws voor u. Het slechte nieuws is uiteraard dat uw pasje is gestolen. Gelukkig heeft de beller ook goed nieuws: de verdachte is aangehouden en uw pasje is inmiddels in veilige (politie)handen. Tot dusver lijkt alles goed. Maar dan wordt u ‘doorverbonden’ met uw bank met als doel uw pasje te blokkeren. Deze ‘bankmedewerker’ vraagt om allerlei persoonlijke gegevens, waaronder uw pincode.

Naïef
Wanneer u dit overkomt zouden de alarmbellen bij u moeten gaan rinkelen. Ten eerste verbindt de politie u niet door met een bank en ten tweede zullen bankmedewerkers u nooit om uw pincode vragen. En noem het maar boerenverstand, maar waarom zou een pinpas die fictief inmiddels in veilige handen is, nog geblokkeerd moeten worden? Mogelijk vertrouwen de dieven op de naïviteit van hun slachtoffers. Wees hoe dan ook een gewaarschuwd mens. Iedereen kan telefonisch contact opnemen en zich voordoen voor iets en/of iemand anders.

Tekst: Mariëlle Wegman

(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin