Stip op horizon houdt ondernemers positief

Door: Arjen Vos (bevat video)Bij het zien van zoveel werkzaamheden in de Zijdstraat zou je de lust om inkopen te doen compleet vergaan. En dan kwam daar begin deze week ook nog de afsluiting van de Uiterweg bij. Moeten we het winkelen uitstellen totdat alle werkzaamheden achter de rug zijn? “Niet doen,” luidt de boodschap van de centrumwinkeliers, de overlast wordt tot een minimum beperkt en vindt gefaseerd plaats. Bovendien ligt het werk straks van half november tot begin januari stil zodat de aanloop naar de feestdagen zonder hindernissen is.

Het vervangen van leidingen in de Zijdstraat is hoognodig. Riolering, hemelwater, gas en elektra; het wordt allemaal gelijktijdig aangepakt. Maar wel in etappes waarmee wordt voorkomen dat de straat tegelijk van voor tot achter open ligt. Zowel voor winkelend publiek, ondernemers als bewoners van het centrum is dat de beste optie.

Ondernemers Christiaan Sijnen en Dirk Box hierover: “In samenwerking met gemeente, de uitvoerders en winkeliersvereniging proberen wij het centrum zo goed mogelijk bereikbaar te houden. Dat geeft uitdagingen, veel overleg en hobbels die we gezamenlijk steeds proberen weg te nemen. Ons doel daarbij is zorgen voor zo weinig mogelijk overlast voor de bewoners, ondernemers en winkelend publiek.”

Lovende woorden
De vervanging van de leidingen stond eerder dit jaar op de agenda maar werd vanwege leveringsproblemen vooruitgeschoven. Deze periode is volgens de ondernemers een goed gekozen moment. Voor de sinterklaasintocht kan er zodoende nog heel wat werk verzet worden. Beide heren hebben lovende woorden voor de uitvoerders. “Ze werken heel netjes. Elke dag vegen ze het straatje voor de winkels weer schoon.” Dat er af en toe een kabel of waterleiding geraakt wordt waardoor internet of waterdruk weg zijn, is haast onvermijdelijk. Dergelijke bedrijfsongevalletjes worden gelukkig rap verholpen.

Afgelopen vrijdag werd een waterleiding geraakt.

Noodzakelijk kwaad
Dat ook de Uiterweg er een paar weken uit ligt vanwege de aanpassing om regen- en rioolwater gescheiden af te voeren, is een noodzakelijk kwaad. Ook hiervoor geldt dat het beter in één keer kan worden meegenomen. “Liever drie á vier weken omrijden dan dat het straks nog een keer open moet. We moeten nu met elkaar een klein beetje pijn lijden maar hebben wel een stip op de horizon waar we naar uitzien,” aldus Christiaan Sijnen.

Hoogteverschillen opheffen
Met die stip doelt de ‘stijlmeester’ vooral op de herinrichting van de Zijdstraat die voor voorjaar 2023 ingepland staat. De stoepjes voor de winkels met de gladde zwarte tegels maken dan plaats voor klinkers waarbij zoveel mogelijk wordt geprobeerd de bestaande hoogteverschillen op te heffen. Dat wordt wel een hele uitdaging, beseffen beide heren, maar het gaat lukken. “Wat we belangrijk vinden is dat het hele centrum straks uniformiteit uitstraalt. Het moet een aaneensluitend beeld worden van Dorpsstraat, Van Cleeffkade, Raadhuisplein tot aan de Kolenhaven. Architect Richard Pannekoek heeft ons geadviseerd om bijvoorbeeld niet alle klinkers op dezelfde manier te leggen maar het in blokpatronen te doen. En om de zilverkleurige klinkers van het Raadhuisplein terug te laten keren in het overige straatbeeld.”

Behalve de verbetering van het plaveisel wordt er ook meer groen in het centrum aangebracht. Studenten van Yuverta mbo hebben suggesties gedaan door bijvoorbeeld bomen in bakken te plaatsen, geveltuintjes aan te leggen en met haagjes te werken.

Lastigste horde
De herinrichting van het Raadhuisplein is mogelijk de lastigste te nemen horde. Daarover zijn inmiddels denksessies en besprekingen begonnen. Nog altijd is onduidelijk hoe de samensmelting tussen plein, Van Cleeffkade, Stationsweg, Uiterweg en Zijdstraat vorm moet krijgen. Met name het vraagstuk van wel of geen rotonde tussen deze wegen is een ingewikkelde. 16 November vindt een nieuwe bijeenkomst plaats waarbij de verschillende opties besproken worden.

Foto’s en film Arjen Vos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin