Steek en kiel kunnen de kast weer in

Poelgilderdam werd weer Kudelstaart en de organisatoren van alle festiviteiten in de Carnavalstijd kunnen tevreden op hun lauweren gaan rusten. De askruisjes zijn gehaald, de sleutel van Poelgilderdam is teruggebracht bij de burgemeester en de tijd van de vasten kan beginnen. Back to normal, hierbij een korte terugblik.

De organisatie van het Carnavalsfeest 2020 kan, ondanks het uitblijven van de optocht van afgelopen zondag, terugzien op een sprankelende tijd. Aan jong en oud werd gedacht, laat dat maar aan de Kudelstaarters over. En voor de 55-plussers was er afgelopen dinsdag weer traditiegetrouw het eigen carnavalsfeest waarvan onder dit artikel een impressie.

Voor verslaggever en fotograaf was het een eerste kennismaking met dit fenomeen. Qua leeftijd vielen ze beiden niet uit de toon en dat de journaliste voor het eerst in haar leven met een prins zou dansen had ze die zonnige dinsdagmiddag, op weg naar de feestzaal in het Dorpshuis in Kudelstaart, ook niet kunnen dromen.

Advocaat met slagroom
Al bij binnenkomst voelen we een sfeer van ouderwetse gezelligheid. Muziek van enkele decennia terug schalt luid uit de luidsprekers, hier en daar lepelt iemand al met een gelukzalige blik in zijn glaasje advocaat met slagroom en Cock van den Burg uit IJmuiden, volgens insiders al jarenlang de muzikale gangmaker en entertainer, heeft er al direct goed de gang in.

Prins Richard, onverstoorbaar als altijd, heeft voor iedere aanwezige in de goed gevulde zaal (“vorig jaar was er meer opkomst”) een passend woordje. De gehele uitbundig geklede hofhouding van hem is aanwezig en er kruipen zelfs enkele peuters door de zaal. Ook prinsen uit vroeger tijden zijn aanwezig. De enige Kudelstaarter die maar liefst drie keer als prins heeft mogen opfleuren, de bekende Cees Scholte, is van de partij in een opvallende outfit, evenals echtgenote Garry. De spraakzame Scholte: “Ik was prins bij het carnaval in 2009, 2010 en 2011. De eerste twee keren deed ik het zeker niet goed.”

Onnodig geschminkt als Aladdin
Scholte was deze editie de eerste keer in de lange carnavalsgeschiedenis van Kudelstaart dat de optocht wegens weersomstandigheden niet had kunnen uitrijden. Scholte: ”Wel jammer. Ik zat zondagmiddag al van top tot teen als Aladdin geschminkt klaar en toen ging het feest niet door.”

Maar bij de pakken neerzitten is er in Kudelstaart niet snel bij. Zelfs op deze dinsdag, voorafgaand aan Aswoensdag, zit de vaart er de hele middag goed in. Er zijn voor de leek ondoorzichtige balspelletjes, er is een verloting, er wordt polonaise gelopen en we zien kwieke ouderen die zich met zwierige passen op de dansvloer uitleven. Een hoogtepunt wordt het ook als de vrolijke menigte zich massaal midden in de zaal op de vloer vleit en het voor vrijwel iedereen bekende lied over het bootje op de Amstel uit de speakers galmt. Roeien op het droge, niets blijkt onmogelijk in Poelgilderdam…

En dan is de pret voorbij. Voor iedereen nog een bloemetje mee naar huis, de verkleedkleren opbergen en wachten op Carnaval 2021!

Tekst Leni Paul, foto’s Jaap Maars. Zie ook de gallery onder de advertentie van RS Jachttechniek

(advertentie)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin