Spoedoverleg Feestweek, wat is nog mogelijk? 

Vuur en Licht op het Water 2017

Door: Klaas Leegwater. Vandaag is er koortsachtig overleg tussen de verschillende betrokken partijen en de gemeente over op welke wijze de festiviteiten tijdens de Feestweek alsnog kunnen plaatsvinden. Na het kabinetsbesluit van afgelopen vrijdag dat de coronamaatregelen voor eendaagse evenementen worden verlengd is het uitgesloten dat in de tweede week van september de feestavonden, ‘Vuur en Licht op het water’ en de Pramenrace in de gebruikelijke vorm kunnen doorgaan. Gezocht wordt naar alternatieve uitvoeringen die voldoen aan de coronaregels.

“Ik zie nog mogelijkheden, anders had ik de stekker er vrijdagavond al uitgetrokken,” zegt Mike van der Laarse van ‘Vuur en Licht’ een etmaal na de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge. Op het openbaar toegankelijke festijn op zaterdag 4 september worden duizenden belangstellenden verwacht die hutjemutje op elkaar langs de Westeinderplas rond de watertoren het vuurwerk willen aanschouwen. Volgens de huidige coronaregelgeving zal zoveel stilstaand publiek niet zijn toegestaan. 

Loeidruk
Waar ziet Van der Laarse de ruimte om het spektakel toch te kunnen organiseren? “Publiek op de vaste wal geeft kopzorgen, maar mensen in een boot op de Poel moet geen probleem zijn. In die richting moet je het zoeken,” aldus de bekende Aalsmeerse ondernemer die het loeidruk heeft met de voorbereidingen. “Ik ben al maanden bezig om allerlei problemen op te lossen. Maar ik blijf positief, ik geloof er nog in. Maandagochtend ga ik met alle partijen in overleg, dat kan wel tot in de avond duren. Ik verwacht  daarna snel duidelijkheid.”

Pramenrace aangepast?
Ook de leiding van de Pramenrace heeft de intentie om de carnavaleske tocht op het water op 11 september in aangepaste vorm door te laten gaan. De wedstrijd met deelnemers op de boot met een coronatoegangsbewijs zal het probleem niet zijn, het gaat erom hoe de grote meute die op het evenement afkomt te beteugelen en de coronaregels te laten naleven (1.5m afstand). Zoals op het startpunt aan de Pontweg waar mensen altijd rijen dik toekijken. Mogelijk zal daarom de start op een andere locatie zijn.

Op het facebookaccount van de Pramenrace schrijft het bestuur dat er een plan met aangepaste maatregelen klaarligt. ‘Wij gaan dit voorleggen aan de gemeente.’ Voorzitter Erna van der Heuvel wil desgevraagd het plan niet toelichten. “Nee…dat ga ik niet doen, want niets is nog zeker. Maandag hebben we een gesprek met de gemeente, we hopen op groen licht. Het hangt ervan af wat er nou precies wel of niet mag. Daar zijn we zelf ook nog niet helemaal uit.”

Knopen doorhakken
Ook een delegatie van Feestweek Aalsmeer zal zich melden bij de afdeling Veiligheid en Handhaving op het gemeentehuis. “Over wat dat gesprek mogelijk gaat opleveren kan ik nu nog niets zinnigs zeggen, het is echt bestuderen welke optie voor ons het beste is”, vertelt zaterdagmiddag voorzitter van de Feestweek René Martijn. “Na het overleg met de gemeente hebben we maandagavond een ingelaste bestuursvergadering. Dan zullen we waarschijnlijk knopen doorhakken.”

Moeilijke beslissing
De verlenging van de coronamaatregelen treffen de middagen en avonden van de Feestweek in de open tent op het Praamplein hard. De tent met een capaciteit van ruim 1500 personen mag slechts 750 feestgangers per middag/avond herbergen, of tweederde van de capaciteit als er zitplaatsen worden gecreëerd. In alle gevallen is een corona toegangsbewijs (vaccinatie of negatieve test) noodzakelijk, dan kan de 1.5m maatregel worden losgelaten. Alle feestavonden, behalve de woensdag, zijn in de voorverkoop al uitverkocht. Gebaseerd op een volle bezetting.

Het zal de organisatie van de Feestweek bij bovenstaande twee opties hoofdbrekens kosten hoe te bepalen welk deel van het publiek geen toegang zal krijgen. Derde optie is om de feestavonden te cancelen en iedereen met een gekocht ticket de mogelijkheid te bieden dit te laten gelden als toegangsbewijs voor volgend jaar. Hoe dan ook staat het bestuur voor een uiterst moeilijke beslissing. Tevens zal er waarschijnlijk een gat in de begroting ontstaan, de landelijke subsidieregeling voor evenementen (80 procent als gift, 20 procent als lening) geldt alleen als door een coronamatregel een evenement wordt verboden.

Foto’s archief AV/Arjen Vos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel