Sociaal contact blijft belangrijk

In 2019 registreerde Vrijwilligerscentrale Amstelland ruim 6000 door vrijwilligers afgelegde huisbezoeken voor zowel hulp als gezelligheid. Buiten deze officiële cijfers om wordt geschat dat het aantal sociale bezoekjes vele malen hoger ligt.  Een praatje maken, een spelletje doen, een vastgelopen PC aan de praat krijgen of de tuin doen, zijn volgens de organisatie essentiële onderdelen voor het welzijn van de mens.

Het team van Aalsmeervoorelkaar bemiddelt tussen de vrijwilliger en diegene die iets nodig heeft. Maar van al die mensen die dat zonder tussenkomst doen, of die elkaar via de websites Aalsmeer- en Amstelveenvoorelkaar.nl vinden, zijn de aantallen onbekend.  Dit werk doet de Vrijwilligerscentrale Amstelland al jaren. Maar toen kwam corona en werd de aandacht direct gericht op de enige hulp die wel op afstand kon: boodschappen doen. Het werd een succes. Vele nieuwe vrijwilligers meldden zich aan, vele nieuwe mensen deden er een beroep op.

Nu er versoepeld mag worden, wordt er gekeken wat er in kleine stapjes verantwoord mogelijk is:

  • Voorzichtig wordt toegestaan dat er iemand de tuin komt doen; alleen als er een achterom is en als iemand zijn eigen gereedschap kan meenemen
  • Sociaal contact nu alleen nog als het buiten kan
  • Samen met de ANWB wordt bekeken wanneer vervoer per auto weer kan
  • Samen met de GGD wordt gekeken hoe je veilig bij iemand op visite kan

De versoepeling is inmiddels in een nieuwsbrief met alle bekende vrijwilligers en organisaties gecommuniceerd. Opvallend is dat de vraag naar boodschappenhulp nu weer afneemt en de vraag naar sociaal contact juist stijgt. Ook wordt geconstaeerd dat de vrijwilligers graag de deur weer uit willen. Nu merkt Aalsmeervoorelkaar hoezeer mensen sociale activiteiten en het onderlinge contact gemist hebben. Vermoed wordt dat Aalsmeervoorelkaar vooral het topje van de ijsberg ziet, namelijk de mensen die mondig genoeg zijn om te vragen, om te bellen. En de mensen die zich aanbieden en daardoor zelf in beweging blijven. Onlangs bleek nog uit onderzoek dat slechts 9 procent van de 70-plussers hulp van een vreemde inroept als dat nodig is.

De GGD adviseert voor mensen boven de 70 jaar nog steeds thuis te blijven en alleen als het strikt noodzakelijk is bij elkaar op bezoek te gaan. Voorelkaar blijft oproepen naar elkaar om te kijken en te bellen met de organisatie als er een hulpvraag is. “Het begint met een luisterend oor. Een telefoongesprek. Daarna zien we hoe er op een veilige en vertrouwde manier sociaal contact gemaakt kan worden,” aldus Frans Huissen, directeur van de Vrijwilligerscentrale.

Tekstbewerking Arjen Vos, foto archief AV

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel