Sloten grondig uitgebaggerd

Door: Arjen Vos. Al vanaf december vorig jaar worden in Aalsmeer sloten uitgebaggerd. Begonnen met de kopsloten aan de Oosteinderweg is de baggerboot de laatste weken in de Stommeerpolder actief. In opdracht van Hoogheemraadschap Rijnland wordt ervoor gezorgd dat de waterwegen weer op de juiste diepte worden gemaakt zodat de doorstroming niet belemmerd wordt.

Aan de werkzaamheden gaat een zorgvuldige inspectie vooraf, laat de schipper van het bijzondere vaartuig deze ochtend weten. Een ecoloog onderwerpt elke locatie aan een onderzoek waarbij met name in deze tijd wordt gelet op broedende watervogels als futen en meerkoeten. Bevindt zich een nest in de vaargeul, dan wordt het werk uitgesteld. In de tocht tussen Spoorlaan en Molenvliet waar deze week gebaggerd wordt, zitten enkele broedende meerkoeten op een veilige plek. “Ik kan er keer op keer precies langs varen, ze blijven rustig zitten,” aldus de baggeraar die zichzelf aan een kabel naar de brug trekt en zo langzaam met zijn v-vormige armen de bodem afschraapt. Bij de brug staat een graafmachine klaar om het vooruitgestuwde slib uit het water te scheppen zodat het afgevoerd kan worden.

Worden er wel eens bijzondere vangsten gedaan? “Als we wat aantreffen zijn het vaak wegafzettingen, verkeersborden en fietsen die meestal vanaf bruggen in het water worden gegooid. En we hebben altijd een schepnet klaar staan om eventuele vissen weer mee terug te zetten. Best mogelijk dat we ook wel eens waardevolle spullen opdiepen maar daar hebben we geen weet van. Het is geen doen om zo’n baggerberg helemaal uit te pluizen.”

Foto Arjen Vos

Lees vorig bericht

De juf van toen: Wil Jore-Spaargaren

Lees volgend bericht

Pierre’s Pennenstreken: ‘Ezeltje-prik’


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *