Schaatsplezier op voorlopig laatste ijsdag

Door: Klaas Leegwater. (Bevat video) Op voorlopig de laatste dag van de eerste vorstperiode deze winter trokken in Aalsmeer een hoop liefhebbers zondag de schaatsen aan. Waren er eerder in de week de eerste waaghalzen op bevroren sloten te bekennen, vanaf zaterdag durfden meer mensen het ijs te betreden. Zo was het zaterdagmiddag druk met schaatsers op de sloot langs de Molenvliet en bonden ook op andere, vooral smalle sloten mensen de ijzers onder.

Schaatsers op de Molenvliet

De matige vorst die zondagnacht werd voorspeld deed de harten van de leden van schaatsclub VZOD in Kudelstaart sneller kloppen. Besloot de vereniging dinsdag nog dat opening van de baan (ondergespoten skeelerbaan) vanwege het vele werk geen optie was, op zaterdagmiddag begon het zo te kriebelen bij onder meer bestuurslid Peter Kuipers dat men de voorbereidingen opstartte om de baan met Koek en Zopie zondagochtend toch te kunnen openen.

Peter Kuipers bij de chocomel

Gierwagen
“Dat viel nog niet mee, want het zat nogal tegen,” vertelt Kuipers zondag rond lunchtijd in het ‘opwarmhok’ aan de Ambachtsheerweg terwijl hij roert in een grote ketel met chocolademelk die staat te pruttelen op een gaspit. “De mist temperde in de nacht de vorst, pas rond vier uur in de ochtend klaarde het op en daalde de temperatuur naar min zes graden. Toen konden we in wisselende groepen van vrijwilligers met de gierwagen een laag water aanbrengen op de baan.”

Chocomel uitverkocht
Tevreden kijkt Kuipers zondagmiddag hoe het steeds drukker wordt op ‘zijn schaatsbaan’. “Dat de baan open is gaat nu als een lopend vuurtje rond. Met kunstlicht vanavond wordt het extra gezellig.” Het bestuurslid dat de afgelopen 24 uur nauwelijks zijn bed had gezien gunde zichzelf amper tijd om verslaggever en fotograaf te woord te staan, want daar werd met een bakfiets weer een nieuwe lading chocolademelk aangevoerd. “De supermarkt hier in de buurt is nu uitverkocht, we zullen het straks verderop moeten zoeken.”

Wel oppassen
Op de Westeinderplassen melden zich zondagmiddag ook mensen op het ijs. Vooral op de Kleine Poel, met als opstapplaatsen jachthaven Dracht en de havens aan de Uiterweg, vormt zich een sliert schaatsers richting Topsvoort en weer terug. Volgens enkele schaatsers is het prima te doen. “Prachtig ijs, maar wel oppassen bij kleine zijsloten en stukken water die pas vannacht zijn dichtgevroren.” 

‘Mij te gevaarlijk’
Op de Grote Poel waagt zich een enkeling op de schaats, vanaf het Vossegat naar de Watertoren. Een ‘kenner’ langs de kant: “Het ijs is hier vijf tot zes centimeter dik, zolang je niet in groepen schaatst en niet te ver weg is het veilig.” Een andere toeschouwer: “Ik zou dit nooit doen, vooral niet alleen. Mij te gevaarlijk.” Zorgen die vanaf vandaag niet belangrijk meer zijn, de temperatuur stijgt maandag naar acht graden. Boven nul.

IJsclub De Blauwe beugel greep de gelegenheid aan om op de ijsbaan in Rijsenhout jeugdige schaatsers de fijne kneepjes bij te brengen. (Foto George Hamers)

Video Laurens Niezen Fotografie, foto’s Jaap Maars, Zie ook de gallery onder de advertentie van Waning Tweewielers 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin