Recept: Truus Oudendijk

Vandaag (nog steeds) geen Verzin en win. De liefhebbers kunnen gerust zijn want binnenkort komt de rubriek echt weer terug. In plaats daarvan en van de column, hebben we een bijdrage van Truus Oudendijk. Truus heeft ons wel eens vaker verblijd met een recept uit haar bomvolle keukenlade. Vandaag gaat ze voor gezond. Groente uit eigen tuin. Maar bij gebrek daaraan: uit de winkel mag natuurlijk ook. Leest en eet u smakelijk dit weekend.

Bieten Tarte Tatin

Wat is er leuker en lekkerder dan groente uit eigen tuin. Gezond, zo vers uit de grond en biologisch. Dat we onder de aanvliegroute van Schiphol liggen vergeet ik gemakshalve maar even, dus helemaal onbespoten zijn onze producten waarschijnlijk niet. Het heeft ons er echter niet van weerhouden om in een beschutte hoek van onze tuin een leuke moestuin aan te leggen. En daar komen heerlijke dingen van af. Het een doet het beter dan het ander, maar elk jaar kunnen we rekenen op een flinke oogst bietjes. Steevast een succesnummer. Koken, schillen, raspen en stoven, dat kennen we wel. De uitdaging is om er eens iets heel anders te maken. Dit recept heb ik van David Hague, een kok uit Mijdrecht die kook workshops geeft en die ik de prachtigste dingen heb zien maken, gewoon ter plaatse in de groentekas. Eigenwijs als ik ben heb ik er natuurlijk zelf een eigen draai aangegeven. Het leukste resultaat krijg je als je voor dit gerecht kleine bietjes neemt, ongeveer formaat golfballetje. Maar grotere exemplaren in vieren snijden kan ook.

 

Benodigdheden voor 4 personen.

Bietjes: ongeveer 5 kleintjes p.p. 

2 rode uien

olijfolie

balsamico azijn

verse of gedroogde tijm

pakje filodeeg

peper en zout

4 kleine ovenschaaltjes of 1 grote quichevorm.

Het is even een klus, maar schil de rauwe bietjes als een aardappeltje,

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Besprenkel de bietjes met olijfolie en vet ze goed in, zodat ze overal glimmen

Schik de bietjes in de ovenschaaltjes en bestrooi met peper en zout

en de tijm.

Bak ze in de oven tot ze bijna gaar zijn. Ca. 20 tot 30 minuten.

(Om te voorkomen dat ze uitdrogen kun je een stukje alufolie op de schaaltjes leggen.)

Ontdooi ondertussen de plakjes filodeeg, knip ze doormidden en haal ze van elkaar. Bewaar ze op een vochtige theedoek, ze drogen heel snel uit.

Haal de schaaltjes uit de oven, laat iets afkoelen en bedek ieder schaaltje met filodeeg.

Gebruik per schaaltje 3 of 4 lapjes die je steeds een kwartslagje draait.

Stop een beetje in aan de zijkanten en bestrijk met wat gesmolten boter.

Bak vervolgens nog ca. 15 minuten in de oven tot het deeg bruin is.

Terwijl de taartjes in de oven staan snijd je de uien in ringen en fruit ze in wat olijfolie. Blus of met balsamico azijn.

Haal de schaaltjes uit de oven, leg er een bordje op en keer samen om.

Schep de gebakken uien over de taartjes. En garneer met wat sla.

Mooi bijgerecht voor bij een gebakken stukje kabeljauw.

Daar heb ik een leuke tip voor. Bestrooi niet met bloem, zoals altijd geadviseerd wordt, maar gebruik griesmeel. Wij associëren dat altijd met pudding omdat we het in melk koken en er suiker bij doen, maar het is gewoon meel en door de korrelige  structuur perfect om vis mee te paneren. Strooi het op een diep bord, vermengd met viskruiden en doop de stukken vis erin. Paar minuten bakken aan beide kanten en je hebt een mooi krokant gebakken visje.

Truus Oudendijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin