‘Prijs voor vrijheid is hoog’

Door: Arjen Vos. Tradities zijn er om doorbroken te worden of op zijn minst een keer aangepast. Nadat de afgelopen twee jaren de herdenking om bekende redenen klein is gehouden maar vooral ook vanuit de Burgerzaal werd georganiseerd, besloot Burgemeester Oude Kotte dat dit jaar weer te doen maar voor ook de komende jaren erin te houden. Zo kon iedereen in de comfortabele Burgerzaal plaatsnemen. De plechtigheid zorgde vanwege de oorlog in Oekraïne voor extra lading.

Kinderburgemeester Anne van Duijn

Niet alleen is het onder het dak van het raadhuis gegarandeerd neerslagvrij, ook de muziek komt beter tot zijn recht en voor mensen die minder goed ter been zijn, is een zitplaats wel zo plezierig. De plechtigheid kende naast de kinderen die gedichten voordroegen, een drietal sprekers. Kinderburgemeester Anne van Duijn beet het spits af met een pleidooi voor vrijheid om zelf keuzes te maken. “Niet voor alle kinderen vanzelfsprekend, zeker niet voor hen die nu in oorlog moeten leven. Zij hebben geen keuze omdat iemand anders nu hun toekomst bepaalt.”

Marianne Knecht

Prijs is hoog
Ook schrijfster Marianne Knecht hield een voordracht. Als kind van een Oekraïense moeder voelt zij mee met het volk dat momenteel in oorlog leeft. Ze vertelde in een notendop het aangrijpende levensverhaal van haar ouders die gebukt gingen onder het nazi-regime en elkaar ontmoetten in een Duits werkkamp. Haar boodschap was helder: ‘De prijs voor vrijheid is hoog’.

Niet weg kijken
Ook de burgemeester kon niet om de oorlog in Oekraïne heen maar maakte tegelijk duidelijk dat het niet de enige verschrikkelijke oorlog op dit moment is. “Ook in Azië en Afrika zijn al jaren oorlogen gaande waar vrouwen en kinderen worden vermoord. En als Europa staan we erbij en kijken ernaar. Hoe kan het ook anders, we willen niet dat onze kinderen worden meegesleurd in de oorlog van een ander,” zo verwoordde Oude Kotte. Het thema ‘Vrijheid in Verbondenheid’ geeft Aalsmeer volgens hem vorm door niet weg te kijken maar om onderdak te bieden voor gevluchte Oekraïeners. In een paginagroot artikel in De Volkskrant vanmorgen liet de burgemeester optekenen dat Aalsmeer 135 vluchtelingen heeft opgevangen. Twee keer meer dan van een gemeente als Aalsmeer verwacht mag worden. De verbondenheid kreeg tijdens de ceremonie verder gestalte met het spelen van het Oekraïense volkslied.

De aanwezigen hoefden niet met lege handen naar huis. Vanuit het Happy Stones project dat resulteerde in ruim 1200 geverfde steentjes, mocht iedereen een of meerdere stenen meenemen om het ergens in de gemeente ‘vrij’ te laten.

Foto’s Ton van Eenennaam, zie ook de gallery onder de advertentie van Bakkerij Vooges

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin