Pramenrace durft het wel aan

Straks iedereen een zitplaats bij de Pramenrace?

(Update) Door: Arjen Vos. Dat er dit jaar geen feesttent wordt opgebouwd, wil niet zeggen dat het dorp de eerste weken van september helemaal van evenementen verstoken blijft. Het bestuur van de Pramenrace maakte zojuist middels een rebus op haar Facebookpagina bekend dat de Pramenrace op 11 september wel doorgaat. En zo zijn er meer activiteiten waarvan de organisatie wordt doorgezet. Al dan niet aangepast.

Zittend publiek bij Vuur en Licht

Over de details kan de Stichting Pramenrace In Ere (SPIE) nog geen mededelingen doen. Voorzitter Erna van den Heuvel laat weten dat er over aanpassingen en maatregelen later deze week meer bekend wordt gemaakt. De organisatie van Vuur en Licht, verantwoordelijk voor de verlichte botenshow en het vuurwerk, zit in hetzelfde schuitje. Ook daarvoor zal er iets bedacht moeten worden om de te verwachten toestroom van mensen in veilige banen te leiden. De vraag waarom de festiviteiten in de feesttent niet en deze evenementen wel door kunnen gaan zit hem voornamelijk in het feit dat het buitenactiviteiten betreft. Volgens de regels van de Rijksoverheid mogen buitenevenementen doorgaan als het een doorloopactiviteit betreft of wanneer toeschouwers een vaste zitplaats hebben. Om bezoekers van Pramenrace en Vuur en Licht tot gedwongen zitten te bewegen, zal best een uitdaging zijn. De braderie van 4 september heeft het wat dat betreft eenvoudiger. Al wordt er bij doorloopactiviteiten wel verlangd dat er zich niet meer dan één bezoeker per vijf vierkante meter bevindt met inachtneming van die andere regel waarbij anderhalve meter afstand tot andere personen gehouden dient te worden. Althans, als ze niet tot hetzelfde huishouden behoren. Hoe en of die regels moeten worden gehandhaafd is een interessante vraag.

Kerkenpad
Een ander evenement wat tijdens de Feestweek gepland staat en vooralsnog gewoon door zal gaan, is de manifestatie Passie Door Kunst in de Dorpskerk. Een expositie van 4 tot en met 11 september waarbij tal van Bijbelse voorstellingen worden getoond. Alles gemaakt door verschillende plaatselijke (amateur)kunstenaars en met elke middag om 16:00 uur een muzikaal intermezzo van wisselende muzikanten.

Om nog even op het kerkenpad te blijven; de organisatie van de Tentdienst laat weten dat het programma zoals door de commissie in de voorbereiding is bedacht ‘gewoon’ uitgevoerd kan worden door alle zes participerende kerken afzonderlijk. Ieder in hun eigen kerk kan de liturgie worden gevolgd en de van tevoren opgenomen video’s worden afgespeeld zodat er los van elkaar toch iets gezamenlijks kan worden beleefd.

Braderie van tafel
Inmiddels heeft ook de organisatie van de braderie besloten de markt niet door te laten gaan. In een verklaring laat Ondernemersfonds Meer Aalsmeer weten dat het sowieso niet mogelijk was een braderie te organiseren, zoals deze voorgaande jaren plaatsvond in Aalsmeer Centrum. “Hiervoor kon geen vergunning verleend worden. Wij vinden dat het onze verantwoordelijkheid is de veiligheid van het publiek en ook de ondernemers en kraamhouders te garanderen en dat lukt simpelweg niet op basis van de opgelegde regels waar dit soort evenementen zich aan moeten houden in Aalsmeer.”

Ondanks het feit dat veel braderieën in andere plaatsen worden afgelast in deze tijden, zijn er ook die wel door kunnen gaan. Daar heeft de organisatie naar gekeken maar kwam tot de conclusie dat in de straten van Aalsmeer Centrum de regels niet gehandhaafd konden worden en er ook geen afstand kon worden gehouden.

Foto’s archief AV/Arjen Vos

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin